Túrótorta
sponsored links
Nem vagyok valami ügyes torta készítésben, - még - de azt hiszem azért egyre szebben sikerülnek, és erre túrótortára különösen büszke vagyok.
Testvérem születésnapja alkalmából készült, és bár csokilapos díszítést szerettem volna az oldalára, de sajnos a hõség ezt az ötletemet nem támogatta. Na majd legközelebb :D
Hozzávalók:
Tészta:
6 tojásos piskóta 20 cm-es tortakarikában sütve.
165 fok légkeveréses üzemmódban 45 perc alatt tûpróba nélkül.(vagy 180 fok, alul-felül sütõs üzemmód).
Krém:
350 gr zsírszegény túró,
250 ml állati eredetû 30%-os tejszín,
100 gr cukor,
2 rúd vanília magja,
2 ek. citromlé,
2 tojássárgája,
12 gr zselatin,
100 ml víz
Díszítés:
1 cs. babapiskóta, ízlés szerinti gyümölcs, 200 ml tejszín, 1 ek. porcukor, szalag
Elkészítés:
1. A piskótát a karikába töltjük - alá zsírpapírt teszünk - megsütjük, és ha megsült a karikát oldalára állítva megvárjuk míg teljesen kihûl.
2. Kivágjuk a karikából a piskótát, majd ketté /vagy aki szeretné 3 felé/ vágjuk.
3. Amíg hül elkészítjük a krémet. A tejszínt habbá verjük, a zselatint felfõzzük a vízzel. A sárgákat a cukorral, a túróval, a vaníliával, és a citromlével jól kikeverjük, majd 2-3 evõkanállal hozzáadunk belõle az elkészült zselatinhoz, majd összekeverjük az egészet, és óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is a krémhez.
4. A karika oldalára folpackot rakunk, majd belerakjuk a kettévágott piskóta alját. Erre töltjük a krémet, majd mehet a tetejére a másik lap, és betesszük a hûtõbe, hogy a krém megdermedjen (2-3 óra).
5. Ha a krém megdermedt a karikát eltávolítjuk, majd a 200 ml tejszínt habbá verjük, egy evõkanál porcukorral, és ezzel burkoljuk körbe a tortát. Az oldalát babapiskótával díszítjük, végül a tetejére ízlés szerint díszítést készítünk a kedvenc gyümölcseinkkel.