Túrós puliszka

2014-06-12

sponsored links

A puliszka, könnyû, kalóriaszegény étel; egy erdélyi szász szólás szerint ?aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék?.

A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható; régebben az erdélyi szegény emberek fõ tápláléka. Reggelinél, vacsoránál ez volt a fõétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz (http://hu.wikipedia.org/wiki/Puliszka).

Sok helyen köretként tálalják, paprikás csirke mellé, marhatokány mellé. Reggelinek vagy vacsorának fogyasszák tejben vagy akár grillezik is.

Egyedüli változat amit szeretek, az a túrós puliszka.

turos pulisyka

Hozzávalók: kukoricaliszt, só, juhtúró, szalonna, kanálnyi vaj.

1 l vizet sok sóval odateszek fõni. Mikor  a viz már forr, beleöntöm a kukoricalisztet. Ehhez a viz mennyiséghez kb. 4o ? 5o dkg kukoricaliszetet számolok. Ha túl sok lisztet tettem, akkor még öntök hozzá vizet. Folytonos kavargatás mellett fõzöm, ne csomosódjon.  Én általában ehhez a mûvelethez egy kézi habverõt választok. Addig fõzöm, mig bugyborékol már, és már egyre nehezebben kavarható, az-az felszivta a vizet.

Egy nagyobb jénai tálba, ha van cserépedény még jobb, egy kanálnyi vajat teszek, ráöntöm a puliszka felét. Megszórom juhtúróval. Közben  pár szalonna szeletet apró kockákra vágok és zsirjára sütök. Ennek felét is ráteszem a  túróra, csorgatok egy kis zsiradékot is. Ismét egy réteg puliszka követi, majd túró és szalonna.

Elõmelegitett sütõben addig tartom, mig a túró szépen megolvad.

Ma tejföllel, grillezett disznó karajjal, és salátával tálaltam. A tiz ujjamat megnyaltam utána:)

turos puliszka








Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.cafeblog.hu/2014/0...

sponsored links

Keres?s