Túrós-pepperónis kenyér lila hagymával

2014-01-09

sponsored links


 




Mostanában újból kedvet érzek ahhoz, hogy minden alkalommal másféle kenyeret vagy péksütit süssek. Ez azért jó, mert így mindig más ízek kerülnek az asztalra, és izgalommal tölt el a kóstolás.
Most egy olyan kenyeret választottam, amit egy kölcsön kapott és eddig még vissza nem kért könyvbõl, a Szakácskönyv kenyérsütõ gépekhez címû kiadványból néztem ki. Ebben a könyvben minden kelt tészta receptjében szárított élesztõt vagy kovászt használnak. Én azonban a szárítottnál jobban kedvelem a friss élesztõt (a kovászos pedig már tervben van), ezért most is át kellett konvertálnom a receptet, amiben egyébként lila hagyma helyett zöld hagymát írnak, valamint a pepperóni egy része is nagyobb darabokban kerül a kenyérbe. Nekem egyik sem volt itthon, csak a durvára darált változat, ill. lila hagyma, de szerintem így is nagyszerûen mûködik.
A formáját pedig egy másik receptbõl választottam, így házasítva össze két kenyeret. :) Az eredmény mind ízében, mind formájában jó választásnak bizonyult, de már nyersen is szemet gyönyörködtetõ látványt nyújtott. Mi nagyon szeretjük az ehhez hasonló fûszeres kenyereket, és most ez az egyik nagy kedvencünk.






 

Hozzávalók 1 kenyérhez:

37,5 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg tehéntúró
1 púpozott tk szárított pepperóni
1 tk oregánó
1 tk só
1 ek extra szûz olívaolaj
4 dkg lila hagyma
1 ek olívaolaj
2,8 dkg friss élesztõ
1,5 tk cukor
kb. 2 dl langyos víz

elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük, a karikákat megfelezzük és egy serpenyõben az olívaolajon kissé megpirítjuk. Hûlni hagyjuk.
  2. Az élesztõt a cukorral és a langyos vízzel simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  3. A lisztet elvegyítjük a sóval, a pepperónival és az oregánóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, és az extra szûz olívaolajat, és összeállítjuk a tésztát.
  4. A dagasztási idõ felénél kicsit kihúzkodjuk a tésztát és elosztjuk rajta a pirított hagyma felét.
  5. Záró akkordként pedig a maradék hagymát is beledagasztjuk a tésztába, majd tálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  6. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, két egyenlõ részre osztjuk, amelyeket kb. 40 cm hosszú rudakká sodrunk.
  7. A rudakat kereszt alakban egymásra tesszük és középrõl indulva jobbról és balról is kialakítjuk a csavart formát. A végeit összecsippentjük, és ha szükséges kicsit aláhajtjuk.
  8. Sütõpapírral bélelt sütõlemezre tesszük, letakarjuk olajjal megkent háztartási fóliával, és újból megkelesztjük.
  9. A kenyér tetejét megszórjuk liszttel, és elõmelegített sütõben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihûlni.

sütési hõfok 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 40 perc
















 

Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/01/turos...

sponsored links

Keres?s