Túrós kenyér recept

2014-04-01

sponsored links

Túrós fonat

Túrós fonatNe tévesszen meg senkit a kalácsos külsõ. A fonás rajta szimpla rongyrázás. Ez egy sós ízvilágú kenyér, ami külsejével is kelleti magát. Belül hófehér, és köszönhetõen a túró adta nyirkosságnak, napokig eláll. Illata kedves falusi emlékeket idéz.
Egyszerû, csûrcsavaroktól mentes receptúrája felbátorítja a kezdõ pékinasokat is.
Komatálba, vendégek elé kötelezõ.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a fél kilós veknihez

  • 4 g élesztõ
  • 25 dkg BL80 kenyérliszt
  • 5 dkg búzadara
  • 1 dkg teljes kiõrlésû rozsliszt
  • 6 g só
  • 7 dkg tehéntúró
  • 2 dl víz
  • 1 evõkanál méz
  • fél citrom leve

Praktikák

Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkább azzal dolgozzunk. Ha nem, sebaj.

A túróval szabad játszani, elbír a kenyér többet is, de 15 dkg fölé ne menjünk, mert nehézzé teszi a tésztát.

Ne vegye el a kedvünket a kézi dagasztástól a lágy, ragacsos tészta. Alákapkodva, kikanalazó mozdulatokkal forgassuk.

A receptben elõírt szimpla hajtásokat bemutattam annak idején a croissantnál. Ha most nem ugrik be, hogyan kell csinálni, nézz rá a fázisfotókra!

Ha sütés közben nagyon pirul a kenyér teteje, takarjuk le alufólia-csíkkal.

Elkészítés

  1. Készítsünk elõtésztát 15 dkg kenyérliszt és 1 dl hideg vízben feloldott élesztõ keverékébõl. Ne dolgozzuk ki  a masszát, csak keverjük egynemûvé, majd nejlon zacskó alatt, szobahõmérsékleten érleljük 7 órán át.
  2. A mézbõl és a citromlébõl keverjük ki a bevonó mázat.
  3. Az elõtésztát dagasszuk ki a többi hozzávalóval. 10 perc után már kellõképpen levegõs lesz.
  4. Fólia alatt további 1 órát pihen a tésztánk.
  5. 3 szimpla hajtással levegõztessük.
  6. Újabb egy órás kelesztés következik, immáron a nyújtódeszkán.
  7. Megint jöhet 2 szimpla hajtás.
  8. Vágjuk 3 egyenlõ részre.
  9. Nyújtsunk belõlük 3 vaskos, kétujjnyi hurkát, amelyeket fonás elõtt lisztben alaposan hempergessünk meg.
  10. Hármas fonással dolgozzuk össze a szálakat.
  11. Kenjük meg mézes citromlével a felületét, majd szitáljunk rá lisztet.
  12. Fólia alatt kelesszük készre szobahõmérsékleten, 40 perc alatt.
  13. 200 ?-ra elõmelegített sütõben süssük készre. 35 perc után már kopogós lesz a hasa, ki lehet venni, rácson szuszogtatni.

 


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/turos-kenyer-recept/

sponsored links

Keres?s