Túl a hatodik blogszületésnapon erdélyiektõl tanult nem aludttej ízû aludttejes gombóccal :)

2014-08-06

sponsored links

Ha Siccike nem ír az övérõl, talán el is feledkezem róla. Ez az idõszak nem éppen a blogolásról szólt. Kerti munkák voltak, aztán itthon nyílászáró cserék, meg kõmûvesmunka, rettentõ mennyiségû takarítással egybekötve. Még ha olyan csodálatos elõnyökkel is jár, hogy nem fúj be télen a jeges szél a gyerekszobában az ablakon, nagyon utálatos tud lenni a mérhetetlen mennyiségû por és piszok.
Már ugyan látom a végét, és nagyon jó, hogy végre bizonyos ablakok is kitárulhatnak. Jöhet be a friss levegõ, a szúnyog meg kinn marad.  :)
Sütés-fõzés azért volt, meg néha csak ettem a másét, vagy "vajaskenyeret". A karatetábori beszámolót még tervezem kajaügyileg, mert megér egy bejegyzést. Több nyers készült, saláták, levesek. Az aludttejes gombóc meg pl. azért, mert Anyuék háztól hordják a tejet, és az egyik alkalommal túl sok maradt. Anya továbbképzésen volt, mi meg szabadon garázdálkodtunk Ábellel dédipapa õrzés címén a házban. ;) Így hát kiöntöttem a tejet egy négyliteres lábasba, kitettem a délutáni napra, másnap reggelre szépen megaludt.
Ezt a fajta gombócot Matildtól tanultam, õ meg otthonról hozta a receptet. Mondjuk az utóbbi 5 évben egyszer csináltam... Az aludttejet nem szeretem, de szerencsére ebben az ételben nem érezni az ízét, csak olyan kellemes túró jellegû lesz, de nem száraz, pont ezért jó. Persze nem mindegy milyen a tej, honnan származik.

Hozzávalók: Kb. 30 közepes gombóc
2 l aludtej
40 dkg tönkölybúzadara
30 csepp sztívia
vaníliapor
1 csipet só

tk zsemlemorzsa
1 tk kókuszzsír

Az aludtejet a sóval, vaníliával, sztíviával feltesszük forrni. Amikor felfõtt, belekeverjük a búzadarát, és jó pár percig kavargatva fõzzük, amíg a szemek meg nem dagadnak. Ha kevergetés közben túl hígnak éreznénk az ételt, 10 dkg-mal több grízt keverhetünk bele. Nekem most a 40 dkg-mal kicsit lágyabb lett, de nem bántam, mert így puha és könnyû volt a gombóc.
Amíg hûl, kicsit megpirítjuk a zsemlemorzsát. Elõször szárazon, majd hozzákeverjük a zsiradékot, és el is zárhatjuk a gázt.
Amikor meghûlt a grízünk, vizes kézzel gombócokat formázunk, és megforgatjuk a zsemlemorzsába. Tradicionálisan tejföllel és cukorral fogyasztják, de nagyon finom valamilyen idénygyümölcsbõl készült öntettel, vagy lekvárral.
Vegán változatát készíthetjük tofuval, vagy a hamis túrógombóc nagyon finom kölesbõl is.



Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2014/08/tul-hat...

sponsored links

Keres?s