Török padlizsánsaláta
sponsored links
Megint egy saláta - ehhez viszont már be kell kapcsolni a sütõt! Talán most nem lesz olyan nagy trauma :-)
Alapjáraton nem vagyok oda a padlizsánért. Ha veszek néha-néha, abból ilyen-olyan (esetleg amolyan) padlizsánkrém készül, illetve nyár végén - õsz elején az immár rituális zakuszkafõzés - és slussz.
Muszakát is úgy sütök, mint a bolgárok - padlizsán nélkül.
Ez a saláta viszont megingatott abban, hogy nem szeretem a padlizsánt, olyan jó volt szerintem. Görög joghurt helyett krémes, 25%-os tejfölt használtam, lehet sûrûbb is lett a kelleténél, így aki nem szereti az ennyire tömör salátákat, használjon joghurtot vagy kefírt hozzá.
Mert nagyon jó :-)
Török padlizsánsaláta
Elkészítési idõ: 10 perc + a padlizsán sózása - sütése (kb. 30-40 perc) + hûtés
Hozzávalók:
- 60 dkg padlizsán
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3-5 ek. olívaolaj
- 2-3 dl sûrû tejföl/görög joghurt/lecsepegtetett kefír
- só és bors
- fél csokor petrezselyemzöld
A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk, és erõsen besózzuk. 15 percre félretesszük, majd leöblítjük róla a sót.
Sütõpapírral borított tepsire szórjuk a kockákat, meglocsoljuk kevés olajjal, átkeverjük, és 180 fokos sütõben puhára sütjük.
Kicsit hûlni hagyjuk, majd összekeverjük zúzott fokhagymával, tejföllel (vagy joghurttal), sóval, borssal, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd meglocsoljuk még kevéske olívaolajjal.
Légmentesen lezárjuk, majd néhány órára hûtõbe tesszük.
Van, aki a padlizsán héját nem távolítja el, és úgy süti meg - én ezt nem szeretem.
A padlizsánkockák több részletben bõ, forró olajban is kisüthetõk - szerintem ez felesleges kalória, mert a padlizsán elképesztõ mennyiségû olajat képes magába szívni.
Bátran lehet kísérletezni :-)