Török padlizsánsaláta

2014-07-23

sponsored links



Megint egy saláta - ehhez viszont már be kell kapcsolni a sütõt! Talán most nem lesz olyan nagy trauma :-)

Alapjáraton nem vagyok oda a padlizsánért. Ha veszek néha-néha, abból ilyen-olyan (esetleg amolyan) padlizsánkrém készül, illetve nyár végén - õsz elején az immár rituális zakuszkafõzés - és slussz. 

Muszakát is úgy sütök, mint a bolgárok - padlizsán nélkül.

Ez a saláta viszont megingatott abban, hogy nem szeretem a padlizsánt, olyan jó volt szerintem. Görög joghurt helyett krémes, 25%-os tejfölt használtam, lehet sûrûbb is lett a kelleténél, így aki nem szereti az ennyire tömör salátákat, használjon joghurtot vagy kefírt hozzá.

Mert nagyon jó :-)






Török padlizsánsaláta


Elkészítési idõ: 10 perc + a padlizsán sózása - sütése (kb. 30-40 perc) + hûtés

Hozzávalók:

  • 60 dkg padlizsán
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 3-5 ek. olívaolaj
  • 2-3 dl sûrû tejföl/görög joghurt/lecsepegtetett kefír
  • só és bors
  • fél csokor petrezselyemzöld



A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk, és erõsen besózzuk. 15 percre félretesszük, majd leöblítjük róla a sót.

Sütõpapírral borított tepsire szórjuk a kockákat, meglocsoljuk kevés olajjal, átkeverjük, és 180 fokos sütõben puhára sütjük.

Kicsit hûlni hagyjuk, majd összekeverjük zúzott fokhagymával, tejföllel (vagy joghurttal), sóval, borssal, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd meglocsoljuk még kevéske olívaolajjal.

Légmentesen lezárjuk, majd néhány órára hûtõbe tesszük.

Van, aki a padlizsán héját nem távolítja el, és úgy süti meg - én ezt nem szeretem.

A padlizsánkockák több részletben bõ, forró olajban is kisüthetõk - szerintem ez felesleges kalória, mert a padlizsán elképesztõ mennyiségû olajat képes magába szívni.

Bátran lehet kísérletezni :-)




Folytats a blogon ... www.chefviki.hu/2014/07/torok-padlizs...

sponsored links

Keres?s