Történetem ? a blog 4. évfordulójára aktualizálva

2014-07-22

sponsored links

énLehet, hogy az új látogatók körében felmerül, hogy miért is nevezem magamat BB-nek? A BB nick nevet Szendi Gábor fórumán használom, és miután eredetileg a PaleoVital a fórumozók receptjeinek gyûjteménye is, ez a nick név használat a mai napig megmaradt, mely egyébként a BB boldogbuldog :-D rövidítése.

Egyébként Kelemenné Pataki Márta vagyok, sokan már a rendes nevemen is ismernek.

2014 tavaszán készült a kép

Lassan 5 éve paleozom, és most összefoglalóan leírom nektek, hogy mit hozott számomra a paleo:

pajzsmirigyesnõMiután a pajzsmirigyem teljesen elsorvadt, immár 7 éve, ezért ez az állapot – az alapbetegségen túl – nagyon sok betegséget hozott magával. A Hashiomoto lezajlásakor egészségileg teljesen összeomlottam, melynek két fõ tünete volt az általános rossz közérzeten túl – brutális és hirtelen (4 hónap alatt +30 kg) hízás, továbbá elsõsorban az idegeim mentek tönkre. A betegségemet a látványos tünetek ellenére csak nehezen ismerte fel a körzeti orvosom. Végül, mint majd a késõbbiekben is, oly sokszor – az én töretlen gyógyuláskeresésem irányította az orvos figyelmét a pajzsmirigy, azaz a már nem létezõ pajzsmirigy felé.

Az alapbetegségem szövõdményei – kóros elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi gyulladás, ideg összeroppanás. Végig kínlódtam akkoriban eredménytelenül az endokrinológiai, belgyógyászati, pszichiátriai kezeléseket. Bár az endokrinológust vád nem érheti, mert azonnal 175 ugr Thyroxint kaptam azért, hogy életben maradhassak.

2009 késõ õszén találtam rá elõbb Loren Cordain-re, majd késõbb Szendi Gábor “Paleolit táplálkozás” c. könyvére. Amikor szengab könyvét olvastam, akkor úgy éreztem, hogy a zsebemben hordom a “bölcsek kövét”. Visszatekintve rájöttem, hogy nekem mindenekelõtt a glutén a fõ ellenségem. A rejtett gluténérzékenység okozta a pajzsmirigyem teljes elsorvadását. Miután elkezdtem paleozni, néhány hónap múlva nem fájtak az ízületeim, és még brutálisan kövéren, de le tudtam tenni a botokat, mert kizárólag azzal, vagy kocsival és MBT-cipõvel tudtam létezni. Mára a cukorbetegségem is elmúlt, kb. 2 éve nem szedek egyáltalán cukorgyógyszereket.

Az elõbbiekben említett paleos sikereket nagy dolognak tartom, de még messze nem gyógyultam meg ekkor, még mindig küzdöttem a pajzsmirigysorvadás szövõdményeivel. 2012 telén egy paleos szemléletû orvos tanácsára a hormonon kívül elhagytam az összes vérnyomás gyógyszeremet, a nyugtatóról és az antidepresszánsokról már korábban nagyon fokozatosan leszoktam. Véleménye szerinte a béta-blokkolók elhagyásával megnyílnak az anyagcserekapuk, és rohamos fogyás várható. Ez az orvos óriásit tévedett! Ekkor a gyógyszerelhagyás miatt – halálközeli állapotba kerültem :-( – és ironikusan szólva – a “fogyásom” garantált lett volna.

A vérnyomásom – hiába vettem vissza 3 nap után a gyógyszereket – visszaállíthatatlanná vált, 200-220-as tartományban mozgott. A kórházi kardiológus széttárta a kezét és tehetetlenül nem tudott számomra kiutat találni.

2012-ben aztán az életem pozitív fordulatot vett. Egy paleos barátnõm ajánlásával találtam rá a jelenlegi orvosomra, akinek nem tudok eléggé hálás lenni. Az orvosnál tett elsõ látogatásom estéjén – új vérnyomás gyógyszerek, nyugtató és antidepresszáns visszaállításával – helyreállt a magas vérnyomásom. A gyógyszerezésemben az ilyenkor szokásos – hormontúladagolással próbálkozott/zik. Ennek feltétele az egyébként kifogástalan egészségi állapot, különösen a szív állapota. Gyakorlatilag paleo táplálkozást (ha nem is nevezte annak) írt elõ, napi minimum 10e lépés mozgást. Fél év alatt sikerült 25 kg-ot fogynom. Úgy egyébként naponta átlagosan 8-10 km-t gyalogolok, heti 3-4-szer intenzíven úszom, hetente kétszer cardio haladó szintû zumba órára járok.

A gyógyulás útja még nem zárult le. Másfél éve – változatlan nagy mennyiségû hormon, mozgás és paleo táplálkozás ellenére – nem sikerül tovább fogynom. A beteg anyagcserém, a hormonháztartásom akadályoz ebben.

A történetem változásáról, ha lesz újabb fejlemény, beszámolok.

2013. július 2012. június 2011. augusztus 2006. január

soroksári tipikus gyalogutamkispestiuszodamolnárzumbazumbazárása

Soroksári tipikus gyalogutam képei

Kispesti uszoda

Soroksár – Molnár-sziget - zumba; télen a Táncsics Mûvelõdési Házban


Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=17264

sponsored links

Keres?s