Töpörtyûs hajtogatott pogácsa

2014-07-16

sponsored links

Már régebb óta tervezgetem a töpörtyûs pogácsa készítését, de valahogy soha nem mertem belevágni. Aztán a leveles krumplis pogácsán felbátorodtam, és kedves ismerõsöm még azt is felajánlotta, hogy hoz nekem finom jóféle töpörtyût... hát nekikezdtem. (o;
A recept Lajos Maritól származik: egy csomag élesztõt felfuttattam 2,5 dl natúr joghurtban. Csaltam kicsit, és a sütõbe tettem be 50 fokra. (annyira nem akart futni így sem, de azért némi buborékozást mutatott)
25 dkg töpörtyût átválogattam, hogy bõrös rész ne kerüljön bele, majd az aprítógéppel krémesre daráltam, ztam, borsoztam.
0,5 kg liszthez hozzáadtam 2 tojást, a joghurtos élesztõt, és homogén tésztára dagasztottam. Sót nem tettem bele, mert a töpörtyû elég sós lesz.
Lisztezett deszkán kinyújtottam (igyekeztem négyzetesre), megkentem a töpörtyûkrémmel vékonyan, majd mindkét oldalról a feléig behajtottam. Itt vékonyan zsírral kentem meg, majd alulról-felülrõl is összehajtottam. Pihentettem 20 percet, majd újra nyújtottam, és ugyanígy hajtogattam. Majd újabb 20 perc után újra, összesen háromszor.
a hajtogatás
Az utolsó pihentetés után kinyújtottam, és éles késsel a tetejét bekockáztam, majd az egészet óvatosan felszeleteltem. Azért nem szaggatom, mert úgy egy csomó rész leesik, amit újragyúrni már nem lehet, tehát gyakorlatilag így tudom a legtöbb 100%-kos pogácsát elõállítani (így csak a szélen lévõk nem lesznek szépek).
Elõmelegített sütõben 200 fokon sütöttem aranybarnára õket. Próbáltuk forrón nem felfalni az összeset, és hagyni másnapra is.


Folytats a blogon ... www.morumotto.hu/2014/07/toportyus-ha...

sponsored links

Keres?s