Tönkölybúzalisztes kenyér kenyérsütõben dagasztva sütõben sütve

2014-08-11

sponsored links




A recept eredetije innen. Kissé módosítottam rajta.

Hozzávalók:
35 dkg simaliszt
15 dkg tönkölybúzaliszt
1 dl tej
2,5 dl langyos víz
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evõkanál olaj
1 teáskanál ecet (én almaectet tettem,az volt itthon)
1/4 kocka friss élesztõ (=1 dkg)
csipetnyi õrölt kömény
1 evõkanál lenmag (ez az eredeti receptben nem szerepelt).

A kenyérsütõ üstjébe beleöntöttem a tejet és a vizet.
Rászórtam a simalisztet.
Az üst 4 sarkába raktam a következõ módon a hozzávalókat:
                   - jobb sarkak: olaj és õrölt kömény
                   - bal sarkak: ecet és só.
A simalisztbe mélyedést csináltam, belemorzsoltam az élesztõt, erre rászórtam a tönkölybúzalisztet,tetejére a cukrot, végül még rászórtam 1 evõkanál lenmagot.
Elindítottam a gépet, mihelyst összeállította a tésztát, nem hagytam benne keleszteni, hanem átpakoltam a kelesztõtálba, mikor megkelt, lisztezett felületre borítottam, megformáztam a kenyeret, letakarva hagytam kelni. Ekkor a sütõt bekapcsoltam 250 fokra, benne a fedeles tepsimmel. Amikor a sütõ elérte a hõfokot, kivettem a tepsit, pici lisztet szórtam az aljára, beletettem a kenyeret, pengével pár vágást ejtettem rajta, rátettem a tepsi fedelét, betettem sütni. A fokot visszavettem 230 fokra. Fél óra után a tepsi fedelét levettem és úgy sütöttem még kb 10-15 percet (sütõtõl függõen).




Folytats a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2014/08/tonko...

sponsored links

Keres?s