Töltött paprika gombás-hajdinás töltelékkel (vegán, gluténmentes)

2014-07-17

sponsored links

hajdinás töltött paprika.jpg

Az egyik kedvenc ételem a töltött paprika. Gyerekkorom óta nagyon szeretem. Azt gondoltam sokáig, ez tipikus magyar étel. Ha meg is található a magyar éttermek étlapjaink, tudni kell, eredetét nézve török étel, ami a Balkánon keresztül jutott el hazánkba. Már az 1891-ben megjelent magyar szakácskönyvben, amely Zilahy Ágnes nevéhez fûzõdik, megtalálható a töltött paprika, tehát meglehetõsen régi ételrõl van szó. Nyilván ezért gondolják sokan azt, hogy magyar étek,pedig csak a magyar konyha jellegzetes kedvence. Most gluténmentes változatot próbáltam ki, hogy ötletet adjak gluténmentes barátnõmnek. :) Nekem egy kevés zabpehely is kellett hozzá. Sok gombóc lett, és inkább ezért tört össze 3-4 darab a legalján, de ahogy a képek is mutatják, a java egészben maradt.

A recept:

Hozzávalók:

6-8 db tölteni való paprika
30 dkg gomba
25 dkg hajdinazabpehely
2 evõkanál õrölt lenmag (elhagyható)
ételízesítõ vagy só
õrölt kömény
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyemlevél
majoránna
6-8 szem krumpli (opcionális)
1 liter paradicsomlé, vagy paradicsomszósz

Elkészítés:

A hajdinát miután alaposan megmostuk, puhára fõzzük. Közben a hagymából és gombából egy pörköltes alapot készítünk.

Ha krumplival tálalnánk a töltött paprikát, akkor a krumplikat hámozás után kockákra vágva kevés sós vízben feltesszük fõni. A víz éppen, hogy ellepje. Amikor puhára fõtt, de még nem szétfõtt, leszûrjük. A levét érdemes félre tenni - felhasználhatjuk pl. kenyérsütéshez.

A megpuhult hajdinát A gombapörkölt alappal és némi zabpehellyel (elképzelhetõ, hogy nélküle is menni fog) összekeverjük. A masszát a felsorolt többi hozzávalóval (aprított fokhagyma és vöröshagyma, fûszerek, lenmag) ízesítjük. A massza akkor jó, ha gombócokat tudunk formálni belõlük. Valamennyire kemény gombócokat. Ha puhák lesznek, és szinte szétesnek, akkor tegyünk még hozzá zabpelyhet. Amikor elkészült a töltelék, a paprikákat megtöltjük és a maradékból gombócokat formálunk.

Széles lábosba fektetjük õket és paradicsomlével felöntjük úgy, hogy kb. 3/4 részéig ellepje a szósz. A paradicsomlevet fõzés közben egy kicsit megsózzuk, majd a végén némi petrezselymet szórunk bele.

A paprikák és a gombócok aránylag hamar megfõnek. Ha jól emlékszem bõ negyed óra, 20 perc fõzés közepes lángon elég neki.

Ha gluténmenteset szeretnénk készíteni, akkor olyan zabpelyhet válasszunk, ahol ezt jelzik.

 

UI: Mindeddig technikai hiba miatt nem tudtam írni egyetlen bejegyzést sem júliusban. Sajnos az inda.hu-val nem találtuk a megoldást, ezért egy informatikus segítségét kértem, így sikerült végre ezt a bejegyzést létrehoznom. Köszönöm a türelmet minden kedves olvasómtól! :)

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/07/17/toltott_p...

sponsored links

Keres?s