Töltött kalács(ok)

2014-04-21

sponsored links

Az utóbbi napokban több kalácsot is sütöttem, mert mint kipróbált receptemet, másokat szerettem volna megörvendeztetni. Reménykedem abban, hogy ez pozitívan sikerült.

 Hozzávalók:
A tésztához:
  • 60 dkg tönköly fehér liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl író
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg szoba hõmérsékletû vaj
  • 6 dkg gyümölcscukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 3 dkg friss élesztõ
A töltelékhez:
Körtés-túrós:
  • 30 dkg házi tehéntúró
  • 1 nagy Vilmos körte
  • 4 dkg gyümölcscukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 marék zöld mazsola
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 2 ek búzadara
Almás töltelék:
  • 1 nagy alma
  • 1 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk mézes sütemény fûszerkeverék
  • 1 marék dió
Mazsolás töltelék:
  • fahéjas porcukor
  • zöld mazsola
Elkészítése:


A tejszínt meglangyosítottam, elkevertem benne 1 tk. cukrot és belemorzsoltam az élesztõt. Felfuttattam.
Kimértem a lisztet, cukrot, szoba hõmérsékletû vajat, sót, vaníliát dagasztógép üstjébe. Hozzáadtam a tojások sárgáját, az írót, a megkelt élesztõs tejszínt, a citrom héját és levét és ruganyos, bársonyos tésztát gyúrtam belõle, melyet egy órát kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtottam 2-3 kb. 30x20 cm-es téglalappá (attól függõen, hogy milyen tölteléket gondoltam hozzá.Volt 2 és 3 ágból font kalács).
A túrót elkevertem a cukorral, tojássárgájával, búzadarával, vanília kivonattal, reszelt citromhéjjal, a mazsolával. A körtét meghámoztam, kivágtam a magházát és kis kockákra vágtam fel. Óvatosan beleforgattam a túróba.
Az almát meghámoztam, magházát kivágtam, kisebb kockákra vágtam. A diót kézzel durva darabokra törtem és a cukrot, fûszert, citromot hozzáadva, ezt a tölteléket is egy tésztacsíkba töltöttem.
A fahéjas - mazsolás töltelék volt a legegyszerûbb, ott a tésztát megszórtam fahéjas cukorral, majd a tetejét gazdagon megszórtam a zöld mazsolával és a tésztát feltekertem.
A kinyújtott tésztán hosszában egyenletesen elterítjük a túrót , félbe hajtjuk a tésztát, oldalát lenyomkodjuk, hogy a töltelék benne maradjon. A tésztaszálakat, ha két töltött szálból áll, akkor önmaga körül összesodortam, hogy csavart fonatot kapjunk belõle.Ha három szálból sütöttem, akkor összefontam, mint egy copfot.
Az összecsavart tésztát óvatosan szilikon kuglófformába fektettem, végeit összenyomtam. Volt, amit formakenyér sütõformában készítettem el.
A tészta tetejét megkentem felvert tojással. A sütõt elõmelegítettem 170 fokra és középen 45-50 perc alatt aranybarnára sütöttem a kalácsot.
A formában hagytam kihûlni, mikor langyos volt, akkor tettem rácsra hûlni, s mikor teljesen kihûlt, csak akkor borítottam süteményes tálra.







A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s