Tökös cupcake ? Donum Terrae

2014-04-17

sponsored links

IMG_9034

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Boldog Kukta! :)

Szerencsére. :) Mert Ági keresett meg, hogy jelentkezzek a blogger ?versenyre?, mely Donum Terrae magkrémekre van komponálva.

Azonnal igent mondtam, hiszen amellett, hogy lehetõségem nyílt kipróbálni egy ilyen fantasztikus magkrémet még további nyereményekért is versenybe szállhatok, mint annak idején a Csikos lekvárokkal.

Izgatottan vártam, vajon milyen magkrémet kapok, de a krémet rejtõ csomag elõtt érkezett a levél: desszertet kellene alkotni.

Ekkor még izgatottabb lettem, majd végül kibontottam a küldeményt és tökmagkrémet rejtett.

Amit érdemes tudni:

?Héj nélküli, enyhén pirított és darált tökmagokból készült krém. Ízesíthetünk vele péksüteményeket, gabonakásákat, húsokat és salátákat, valamint töltelékként vagy mártogatósként is fogyaszthatjuk.

Közismert, hogy a tökmagolaj egészséges, ám azt már kevesen tudják, hogy a tökmag nemcsak Omega 6 és 9 zsírsavakban gazdag (amelyek segítenek a koleszterinszint valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésében), hanem számos ásványi anyagot is tartalmaz. A cink (ami az immunrendszer és a prosztata egészségének fenntartásában játszik fontos szerepet), magnézium (ami a D-vitaminnal együtt segíti a kalcium felszívódását és szabályozza a szívverést), vas (amely nélkülözhetetlen a vér oxigénszállító összetevõjéhez, ami az energia létrehozásához és a protein anyagcseréhez szükséges), kálium (a sejtfunkciók, idegi impulzusok vezetéséhez), és foszfor (mely részt vesz a legtöbb biokémiai reakcióban, a szénhidrogének felhasználásában és a zsírok energiává való átalakításában, valamint a proteinszintézisben, hogy az összes szövetet és sejtet növessze és javítsa) mind megtalálható a tökmagban. A tökmag ugyancsak tartalmaz fitoszterolokat, amelyek a koleszterinszint csökkentését segítik elõ.

A tökmagkrém gazdag továbbá E-vitaminban (ami egy olyan antioxidáns, mely védi a sejthártyákat, segítheti a sérülések gyógyulását, csökkenti az oxidációs hatásokat, amellyel megelõzi más tápanyagok lebontását), Niacinban (ez egy B3-vitamin, amit a test arra használ, hogy segítsen energiát felszabadítani a szénhidrogénekbõl és zsírt alakítson belõlük, valamint szabályozza a koleszterinszintet) és folsavban (mely a vörös vérsejtek képzésében vesz részt).

Felbontás után hûtõben tárolandó, akár egy évig is eláll. Mivel nem tartalmaz emulgeáló szert, így idõvel az olaj kiül a krém tetejére, a krém pedig besûrûsödik. Fogyasztás elõtt csak fel kell keverni, hogy visszanyerje lágy, kenhetõ állagát.? (Forrás: http://donumterrae.hu/termekek/tokmagkrem/)

tokmagkrem200g

Ahhoz, hogy tudjam, milyen irányban gondolkodjam meg kellett kóstolni. Egy keveset (és még mázli, hogy elõször csak keveset :) ) a számba vettem és azonnal összetapadt a szám tõle. :D Tök jókat vidultunk egymáson a párommal. Jobb, mint egy ragasztó! :D

Nagyon sokáig gondolkodtam rajta, mit készítsek és közben folyamatosan kóstolgattuk, mert nagyon nagyon nagyon jó íze van magában is. :) Aztán azon kaptam magunkat, hogy az üveg negyedét csak úgy elnyalogattuk. Így sürgõsen neki kellett állnom a felhasználásnak, mielõtt elfogy az egész. :)

Nem bírtam szabadulni a pogácsa gondolatától és ez gátolt az ötletelésben.Aztán mintha megvilágosodtam volna a tökmag csoki jó páros, sós édes kézen fogva járnak (nálam legalábbis) :P így ebbe az irányba mozdultam. Mivel számomra a desszert édességet takar, nem szerettem volna sósság felé moccanni.

Valahogy úgy vagyok ilyenkor, hogy nem speciális dolgokban gondolkodom (bár megfordult a fejemben egy kis tányérdesszert ötlete: vékony piskóta lapon nyugvó narancsos csokimousse, avokádós tökmagos öntettel?..). Nagyon el lehetne rugaszkodni desszert terén is ? és valószínûleg a verseny szempontjából az lenne a célszerû -, ám én mégis valami könnyen elkészíthetõ, gyors, szinte hétköznapi édességben gondolkodtam.

Talán pont azért, mert alapból nem vagyok ráállva a túl csicsás dolgokra és két gyerekes családanya lévén fontosabb a gyorsaság, praktikum és azért persze némiképp a dekorativitás is ? és persze az is, hogy finom legyen!

IMG_9031

Még mázli, hogy kaptam a Batha-portától magõrleményeket (köztük tökmaglisztet is) és anno a Mindmegettés kurzuson a Lidltõl tökmagolajat, így  mindent felhasználtam, hogy igazi tökös muffinokat készítsek! Meg kell mondjam nagyon jól sikerültek, sosem sütöttem szebb muffinokat!

Csupatökmagos muffinhoz (12 db):

2 db M-es tojás

150 gr kristálycukor

1 nagy evõkanál Donum Terrae tökmagkrém

1 tk tökmagolaj (azért csupán ennyi, mert a tökmagkrém tartalmaz olajat)

90 gr tökmagõrlemény

150 gr finomliszt

1 mk só

1 mk fahéj

1 mk sütõpor

egy kevéske reszelt szerecsendió

1-1/2 dl tej (liszt és tojás függõ)

Csokikrém (6 db muffinhoz):

1 érett avokádó

50 gramm étcsokoládé felolvasztva

2 ek méz

50 gr vaj

1 bõ ek holland kakaópor

csokicseppek (opcionális)

Sajtkrém (6 db muffinhoz):

110 gr mascarpone

2 csésze porcukor (1 csésze 240 ml-es)

2 ek vaj

pici vanília kivonat és esetlegesen vanília magok (egy 2 cm-es darabkának)

pici fahéj

Karamellizált tökmag:

30 gr cukor

1 ek víz

pici fahéj

csipet só

15 gr tökmag

Elsõnek vegyük ki a hûtõbõl a mascarponet, mert szobahõmérsékletûnek kell lennie ahhoz, hogy csomómentesen dolgozhassunk vele.

Második lépésként készítsük el a karamellizált tökmagot, had gyûljön.

Egy kis lábosban vagy serpenyõben a cukrot és vizet melegítjük.

IMG_9000

A cukor lassan felolvad, elkezd karamellizálódni.

IMG_9001

Mikor szép borostyán színû zárjuk el a lángot alatta.

Tegyük bele a vajat, sót, fahéjat és keverjük el alaposan, míg a vaj teljesen felolvad.

IMG_9002

Ezután megy bele a tökmag, majd jól elkeverjük és sütõpapírra öntjük.

IMG_9004

Elterítjük és hagyjuk kihûlni.

IMG_9005

Aztán mehet a muffin tészta kikeverése.

A tojásokat enyhén felverjük.

IMG_8995

Belekeverjük a tökmagkrémet, olajat.

IMG_8997

Összekeverjük a lisztet a fûszerekkel, magõrleménnyel és a tej után beleöntjük a tojásos alaphoz. Azért nem használhatunk csak és kizárólag magõrleményt, mert nincs sikértartalma, így nem helyettesíti a lisztet. Tehát ilyen esetben a felhasználandó lisztnek egy részét helyettesíthetjük ilyesmi õrleménnyel akár.

Alaposan elkeverjük, majd a kapszlikkal bélelt formákba adagoljuk.

IMG_8998

180 fokra elõmelegített sütõben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha bizonytalanok vagyunk, tûpróbával ellenõrizhetjük, elkészült-e.

Tökös trióTökös trió: tökmag õrlemény, tökmagkrém és tökmagolaj

Ilyen gyönyörûségesre sültek az én drága kis tököseim! :)

IMG_9006

És akkor elkészíthetjük a toppingokat.

A csokikrém brutálisan egyszerû:

A vajat a mézzel kikeverjük.

Az avokádó puha húsát belekanalazzuk, az étcsokoládét felolvasztjuk és picit hûtve a vajas alaphoz keverjük.

Keverjünk bele kakaóport is, hogy szép barna maradjon (és persze az ízén is dob).

Hogy simább legyen botmixerrel átnyomhatjuk, ártani nem árt, sõt.

Sima csöves habzsákból 6 db muffin tetejére nyomunk kis csúcsokat, amiket megszórhatunk csokicseppekkel.

IMG_9007 IMG_9011

A sajtkrémmel sem lesz sok dolgunk:

A vajat kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a fahéjat, a vanília kivonatot és ha van, a vanília magjait is.

Ezután belekeverjük a mascarponet és készen is vagyunk.

Csillag csöves habzsákból halmokat nyomunk a másik 6 db muffin tetejére, majd a már kihûlt karamellizált tökmagokkal szórjuk meg õket.

IMG_9019 IMG_9018

IMG_9029

Mondtam én, hogy nem telik sok idõbe elkészíteni ezeket a kis csodákat. Az én lányaim teljes extázisban voltak, míg készítettük õket! Petrám alig bírta kivárni, hogy kihûljön a muffin (hát ezért nem maradt már a fotózásra meg a 6-6 darab), de nem is bántam, az utóbbi napok  ? a betegség miatt ? eléggé megviselték.

Szóval az én kis tököseim így mutatnak! Elégedett vagyok velük és azt mondom a kevesebb néha több! Egy vacsora zárásaként szerintem pont elegendõ 1-1 ilyen kis kapszlis csoda szervírozása, ráadásul nem egyféle, így még választhat is a kedves vendég! ;)

IMG_9035

IMG_9037

Köszönöm Tóth-Nacsa Áginak a megkeresést, valamint a Donum Terraenek a csodálatos tökmagkrémet.

Ha tetszik az én ?hétköznapibb? finomságom lehetõséged lesz szavazni is rá. Ha szeretnél rám szavazni (mert Te is nyerhetsz ám!) , akkor kérlek kövess a Facebookon, ahol mondom majd az infókat! :)

Köszönöm! ???

facer


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/04/17...

sponsored links

Keres?s