Tökéletes ropogós malacbõr

2014-02-02

sponsored links



Még midig aktuális a téma, ugyanis húsvétig tart a malackodós idõszak. Utána jöhet a borsó és a spenótfõzelék. J
Még szilveszterkor sütöttem ezt a csinos kis malackaraj darabot és mondhatom, hogy nem jöttem ki a gyakorlatból. Olyan hihetetlenül finom lett a malacsült, a bõre vékony volt és úgy ropogott, mint az igazi dobos torta karamell bevonata. A hús pedig szaftos, omlós és ízletes.

Nem olyan könnyû ilyen elropogtatható bõrt sütni, ami szinte magától elválik a hústól, mert a zsírréteget úgy sütöttük ki közüle, hogy szinte el is tûnik.
Amikor elszánjuk magunkat, hogy ropogós, bõrös sültet akarunk sütni, elsõsorban a sörrel, mézzel való lakkozás jut az eszünkbe. Ez esetben óvintézkedésként mindig felmerül, hogy a bõrt ne sózzuk.
Ezzel az eljárással garantált, hogy úgy ropogtathatjuk el a sótól ízes bõrcikkeket, mint a ropit.

Jelen esetben egy citrusos zöldfûszer pácot kevertem narancslébõl, citromlébõl (mindkettõ frissen facsart) olajjal, Maldon sóval, borssal, zöld fûszerekkel (kakukkfû és rozmaring).

Csak a húsos részt bekentem a páccal és cserépben hagytam pácolódni 2-3 órán át.

A bõrt beirdaltam úgy centinként és  Maldon sóvirággal bedörzsöltem (durva szemû só a legjobb).Nem éppen csak, de ne essünk túlzásba. Mindezt közvetlenül sütés elõtt. 


220 C fokra elõmelegített sütõbe toltam a cserepet és 15 percig pirítottam. Ezután 150 C fokra mérsékeltem a hõt, fokhagymát, édes és lilahagyma cikkeket és zöldfûszereket, citrom gerezdeket szórtam mellé és másfél órán át sütöttem benne az úgy másfél kilós, bõrös karajpecsenyét. Az utolsó fél órában alma cikkeket is mellé tettem. A lényeg, hogy a bõrt NEM szabad locsolgatni.





Deszkára emeltem és pihentettem 15 percig. Ekkor szinte magától elvált a ropogós bõr, ezt leemeltem és cikkekre szedtem. A pecsenyét felszeleteltem. Dinsztelt hagymás krumplipürét kínáltam hozzá és a mellette sült almagerezdeket.

Csak néhány mozzanatot örökítettem meg, ünnepekkor jobban szeretek a családra figyelni, de mindenképpen szerettem volna ezt a nagyszerû malacsültet közreadni.
Nem ez az elsõ alkalom, hogy bemutatom ezt az eljárást, tehát nem most találtam fel a spanyolviaszt! J





Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s