Tökéletes pirított tészta ötfûszeres kacsával

2014-06-06

sponsored links

Évek óta kísérletezem a kínai pirított tésztákkal, több-kevesebb sikerrel, azonban valami mindig hiányzott a jin-jang élményhez. A 4 fõ ízbõl (savanyú, keserû, édes, sós) hol az egyik, hol a másik dominált, vagy túl sok volt a szójaszósz, vagy túl kevés a cukor, de legtöbbször túlküldtem csiliszósszal, mert hát a magyar ember csípõsen szereti. Szóval általában lõttek az ellentétek harmóniájának és egyéb taoista bölcseleteknek: csak egy egyszerû zöldséges pirított tésztát készítettem, és pont. De mint annyi mindenben az életben, ebben a jin-jangi ízvilágban is szentül hittem, és tudtam, ha egyszer megkóstolom, azonnal felismerem majd: ez az, ezt kerestem! Pár hónapja aztán meglett a heuréka-élmény, és ha már megtaláltam, megosztom Veletek, mert nemcsak hinni szeretnék, hanem tanúbizonyságot tenni is! De miután visszaszálltam a földre, azt is el kell mondjam, hogy e magasztos pillanat megélésekor nem mértem semmilyen hozzávalót mérõkanállal vagy konyhamérleggel. Így az irányt (hozzávalókat) megadhatom, de az úton már Nektek kell végigmennetek, és a Sorsra (Istenre, Szerencsére, Buddhára, Lao-cére) bízni, hogy jól mértétek-e össze az ízeket. A tökéletes pirított tészta méltó feltéte a jin-jangi ízharmóniát szintén nem nélkülözõ ötfûszeres kacsamell lett. Melegen ajánlom Mindenkinek ezt a párosítást.

piritott teszta kacsaval

Hozzávalók a tésztához:


1 csomag kínai száraztészta, ami bármilyen ázsiai boltban, de még az *ldiban is kapható (nem rizstészta)
sötét szójaszósz
rizsbor vagy lime leve
szezámolaj (szintén kapható *ldiban is) + földimogyoróolaj
barnacukor
fokhagyma
gyömbér
korianderzöld, csiliszósz (opcionális: és ezt most azért írom, mert én baromira tettem volna rá, csak hát a feleségem (a gyerek?) nem nézte volna jó szemmel. Ki tudja, lehet, hogy úgy az egész tao élmény elmaradt volna)
A kacsához: csíkokra vágott (bõr nélküli) kacsamell / olaj / 1 ek világos szójaszósz / 1 kk cukor kevés só / 2 kk kínai ötfûszer (csillagánizs, fahéj, édeskömény mag, szegfûszeg, szecsuáni bors keveréke), a legtöbb ázsiai boltban keverékként kapható

Az elsõ 4 fûszer felel a tészta 4 fõ ízéért (sós, savanyú, keserû, édes), a másik 3 már csak a ráadás, de azért nem elhanyagolható az õ szerepük sem. A kínai tésztát nem kell fõzni, csak leönteni frissen forralt vízzel és fedõ alatt állni hagyni 5-10 percig. Ez alatt bõven elõ tudjuk készíteni a wokban a jinjani kompozíciót: egy kevés földimogyoró olajat hevítünk (nagy lángon, hiszen wokban dolgozunk, nem a slow food mozgalomban), majd beledobjuk a felaprított gyömbért és fokhagymát, és nem több, mint egy perc alatt kicsit megízesítjük vele az olajat. Ezután jöhet is egy kevés rizsbor vagy egy fél lime leve, a cukor és a szójaszósz, az újabb hozzávalókat pedig egy újabb percig együtt hevítjük. De közben fél szemmel és fél kézzel leöntjük a tésztáról a vizet, és beleborítjuk wokba, hadd sercegjen. Vad dobálgatás és kevergetés jön (stir&fry), ahogy azt a thai látványkonyhákban szokták, majd meglocsoljuk az egészet egy kevés szezámmagolajjal és azzal is jól elkeverjük. 1 perc sercegtetés után az ízek már összerázódtak annyira, hogy elzárhatjuk a gázt és kiönthetjük a wokból a tésztát, hogy megsüthessük benne a kacsát.

Az üres, de alaposan felforrósított wokba kevés olajat öntünk és beleszórjuk az ötfûszerkeveréket, majd egy keverés után dobhatjuk is rá a vékony csíkokra szelt kacsamellet. Fontos, hogy nagyon forró serpenyõvel dolgozzunk, hogy a kacsa hamar átpiruljon, a vége felé egy nagyon kevés vízzel is felönthetjük, hogy biztos megpuhuljon a hús. Ízesítésnek jöhet rá egy kevés szójaszósz, cukor, só, tetszés szerint koriander. Ha a kacsa elkészült, az üres wokban még piríthatunk zöldségeket, tetszés szerint répát, újhagymát, paprikát vagy éppen cukkinit és ezt is a kész kacsára dobhatjuk. Ez az egész mûvelet kacsástul, tésztástul nem több mint fél óra, amihez garantált a 100% Ázsia-élmény, és ha szerencsések vagyunk, a jin-jang harmóniát ajándékba kapjuk hozzá.


Hasonló bejegyzések:





Ázsiai topliszt No. 2: kínai pirított tészta csirkével & fafülgombával



Hipp-hopp, jön wok: kínai pirított tészta No.2



Meddig tököljünk még? Amíg el nem fogy: ricottás sütõtökpüré májas hurkával



10 hozzávaló, ami nélkül nem boldogulhatsz a távol-keleti konyhában



Tökéletes sült csirke 10 lépésben, 5 órában, H.Blumenthal nyomában.




Folytats a blogon ... topliszt.cafeblog.hu/2014/06/06/tokel...

sponsored links

Keres?s