Tökmagliszt pesto

2014-04-16

sponsored links


Valami sósat is szerettem volna már készíteni a lisztpróba alatt.
A tökmaglisztbõl kétféle dolgot  terveztem így, hogy idõ híján se legyek,
 egyszerû de különleges  finomságot  készítettem, 
mégpedig tökmagliszt pestot.
 Pillanatok alatt meg van!
 Bármilyen zöldség, pirítós vagy sós nasik kísérõjeként szolgálhat.
Vendéglátó ínyencségként, akár már Húsvétkor próbára tehetjük! ;)


Hozzávalók:
3 ek. Batha -porta tökmagliszt
5 ek. tökmag vagy oliva olaj
kb. 2 -2,5 dl víz
4 szem dió
1 gerezd fokhagyma
oregáno, bazsalikom- ízlés szerint
egy kisebb csokor metélõhagyma
3-4 tk. szezámmag


Elkészítés:
A tökmaglisztet kikeverjük az olajjal.
Hozzáadjuk a vizet, amitõl láthatóan, pillanatok alatt megdagad.
A diót apróra törve, a fokhagymát zúzva belekeverjük, 
majd a darabolt metélõ hagyma, a fûszerek és a szezám is mehet a pestonkba.
Aki szeretné mixelheti, de Én élveztem, ahogy a dióra és a szezámra, 
valamint a hagymára itt-ott rátalálunk. Illetve ezekre ráharapva, tovább fokozódnak az ízek :)
Ahogy keverjük meglátjuk szükséges-e folyadékpótlás, hisz a liszt eléggé megszívja magát.
Állaga könnyen kenhetõ, zöldségekkel tunkolható legyen. ;)
Némi pihentetés után (kb. 20 perc), miután az ízek összeértek, fogyaszthatjuk! :)

  
Tökmagliszt
Hidegen sajtolt tökmag õrleménye. Érdemes sütés-fõzéshez ezt használni, ha alacsony szénhidráttartalmú lisztet szeretnénk, de allergiásak vagyunk a diófélékre, és emiatt a mandula- és a gesztenyelisztet nem használhatjuk. A tökmagliszt nagy mennyiségû E-vitamintartalma miatt is jelentõs, ami segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agymûködésre is jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddõségi tüneteket is javíthatja mind a férfiak, mind a nõk esetében. Terhes nõk és kisgyermekek, serdülõk számára is ajánlott a tökmagliszt, mivel fontos vasforrás is. Szervezetünk a fokozott növekedés idején több vasat igényel. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Mind íze, mind illata igen jellegzetes, zöldes a színe, elsõsorban a receptek lisztmennyiségének harmadát, negyedét váltsuk ki vele. Kenyerek és péksütemények sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belõle pogácsát, lepényt is.




Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/04/to...

sponsored links

Keres?s