Tökfõzelék

2014-01-05

sponsored links

Hát az úgy kezdõdött, hogy én a tököt - és sok-sok más zöldséget - nagyon-nagyon nem szerettem. Aztán jött a paleo, kísérletezgetések, és kezdtem megszeretni...:)
Ja, és az alapelem: kapor. Ha valaki nekem egy éve azt mondja, hogy szeretni fogom kiröhögöm. Sosem volt itthon, akárcsak a kömény. Most a legalapvetõbb fûszereim közé tartoznak :)
A tökkel most a következõ a helyzet: tele van a fagyasztó gyalult tökkel, és havonta egyszer-kétszer elõveszünk egy adaggal és az egész család szívesen megeszi. Ki tejföllel, ki anélkül - ez vagyok én :)...

Szóval én így készítem:


Hozzávalók:

1 kg gyalult tök, annyi víz ami épphogy ellepi, 1 kisebb fej hagyma, 1 tk. pirospaprika, 1 tk. só, 2 ek. kapor, ízlés szerint tejföl/kókusztejszín

Elkészítés:

A hagymát egy evõkanál sertészsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és a sót. Mehet bele a tök - akár fagyasztva is - és annyi vízzel engedjük fel, ami éppen ellepi - ne legyen több, mert akkor már leves lesz, nem fõzelék. 
Kb. fél óra alatt készre fõzzük, és a végén beleszórjuk a kaprot is. 

A befejezésnél többféle módon járhatunk el:

1. A tejfölt/kókusztejszínt tálaláskor adjuk hozzá. (én így szoktam)
2.Egy kis pohár tejfölt kikeverjük egy ek. liszttel, és behabarjuk vele a fõzeléket.
3. Paleos habart változatnál a 1 dl kókusztejszínt kikeverünk egy lapos evõkanál tápióka/nyílgyökérliszttel és ezzel habarjuk a fõzeléket. 

Tipp: 
A képen ugyan nem szerepel, de én minden alkalommal jó adag sertéspörkölttel készítem :)


Folytats a blogon ... megfozlek.blogspot.com/2014/01/tokfoz...

sponsored links

Keres?s