Tíz tanács, hogy hogyan lehet NEM elrontani a tavaszi tekercset!

2014-02-16

sponsored links

Meséltem már arról, hogy vannak olyan ételek, amikkel nem szabad kísérletezni, mert úgyis a nagyié a legjobb, és tudomásul kell venni, hogy minden progresszív konyhai huszárkodásunk ellenére valahol úgyis el fogjuk toszni a végeredményt. Én pl. ezért álltam le egy ideje a fasírtsütéssel. Vannak azonban olyan kaják, ahol az elkészítés göröngyös útját nekünk kell végigjárnunk, még ha az elsõ pár alkalommal át is esünk minden kiálló, jól látható fagyökéren, és alattomosan megbúvó mélyedésen. Így voltam én sokáig a rizspapírral és a segítségével készített tavaszi tekerccsel. Valahol mindig elk.rtam a dolgot: hol még a feltekerés elõtt, hol közben, hol meg utána. Néha a sütésnél, vagy ha már azon is túl voltam, akkor kiderült, hogy a töltelék ehetetlen. De nem adtam fel, egészen addig próbálkoztam, amíg minden banánhéjon elegánsan átlépve végül sikerült olyan tavaszi tekercset elõállítanom, ami külsejével és belsõ értékeivel egyaránt levette a lábáról a családot. Hát íme, fogadjátok szeretettel eddigi balf.szkodásaimból merített tapasztalataimat a rizspapírhoz fûzõdõ húzd meg ? ereszd meg kapcsolatomról:

tavaszi_tekercs-magyaros töltelékkelTavaszi tekercs csirkés-gombás töltelékkel: háromféle (zelleres-céklás-répás) krumplipürével.


A rizspapírral bánjunk gyengéden, mert amíg száraz, törékeny. Nekem néha sikerült már azzal eltörnöm, hogy kihúztam a zacskóból. A nedvességet meghálálja.
Bánjunk azonban óvatosan a nedvesítéssel: a túl kevés víztõl törni fog a rizspapír hajlítás közben, a túl soktól a kezünkhöz ragad az egész. Én sokáig az ujjammal meg konyhai ecsettel simogattam a rizspapírt, míg rájöttem, hogyha egyszer rendesen megmerítem egy pont akkora tálban, amiben ellepi a víz, pont megfelelõ lesz az állaga.
Persze a víz hõmérséklete sem mindegy: langyos, de inkább hideg vízbe mártsuk a rizslapokat és csak épphogy egyszer rendesen, nem kell õket vízbe fojtani.
Nem mindegy, hogy a tölteléket hova halmozzuk a rizspapíron. Nem középre ugyebár, hanem az alsó egyharmadába. Ha négyzetes rizslapokat használunk, akkor rombusz alakba fektetve az alsó sarok közelébe kanalazzuk a tölteléket.
Nem mindegy, hogy milyen módszerrel tekerjük fel a rizspapírt! A legjobb, ha elõször a lap alsó sarkát felhajtva félig elfedjük a tölteléket, majd a két (jobb-bal) oldalát is egészében behajtjuk és feltekerjük az egészet. Ha négyzet alakú lappal dolgozunk, akkor a feléig tekerjük fel és csak akkor hajtsuk be a két oldalát.
Próbáljunk meg a levegõt a lehetõ legjobban kiszorítani a tekercsbõl, hogy a sütés során ne buborékosodjon a rollni.
Nem mindegy, hogy milyen állagú a töltelék: ha túl vizes (mondjuk a zöldség sok levet ereszt), akkor sütés közben kifolyhat a víz, és az olajjal keveredve máris kész a baj. Komolyan mondom. Szóval tekercselés elõtt vagy csepegtessük le a tölteléket, vagy szórjunk bele még a készítés során 1 kanál lisztet, oder aber a végén keverjünk bele 1-2 tojást.
A rizspapír ragaszkodó típus. Ha feltekertünk egy lapot, a legjobb, ha rögtön a forró olajba tesszük. Ha félretesszük egy tányérra, pár perc alatt könnyen ráragadhat.
Bõ olajban süssünk és legyen elég forró az olaj: ez mondjuk minden olajban sütésre igaz, a tekercsre is. Ne tegyük egymáshoz a tekercseket túl közel, az eggyel fentebbi pont miatt.
Ha nem fritõzben sütjük, félúton forgassuk át õket, hogy mindkét oldalt egyaránt ropogósra süljön a papír.
És ha már mindennel kész vagyunk: készítsünk hozzá mártogatóst. Ha már megszenvedtünk ezért a kézre álló formáért, akkor legyen mibe tunkolnunk a kívül ropogós, belül könnyed tekercseket.

rizspapír töltése lépésrõl-lépésreA képeken látható gumicukor csak illusztráció. Nem úgy a rizspapír, ami itt épp kör alakú, de éppúgy használhatunk négyzet alakút is a tekercsekhez.

Ha mindezekre odafigyelünk, nem marad el a jutalom: egy friss zöldségekkel telipakolt, könnyen ehetõ és mutatós vendégvárót kapunk. A tölteléket ezerféle módon elkészíthetjük, íme az én kedvenc kettõm, amit elõtte egy serpenyõben elõkészítek:

? klasszikus-nagyi-töltöttcsirkéje verzió: csirkemell csíkok, gomba, újhagyma, rengeteg petrezselyem, só, bors, olaj, 2-3 tojással elkeverve (a már kész hússal és gombával).

? ázsiai verzió: sárgarépa, káposzta, újhagyma, uborka (ez utóbbi csak nyersen) vékony csíkokra vágva, szezámolaj, szójaszósz, cukor, korianderzöld.


Folytats a blogon ... topliszt.cafeblog.hu/2014/02/16/tiz-t...

sponsored links

Keres?s