Téli desszert

2014-01-31

sponsored links



Jól illik a havas tájhoz. Imádom az ilyesmit, a tábla csokik mellé ilyet eszem, ha tehetem. Isteni, és még egészséges is, ez igazán kevés édességrõl mondható el. Ha van kéznél, akkor a második tábláról sokszor le tudok mondani. Fõtt köles, orda, joghurt és valamilyen házi lekvár. És akkor jöjjön a recept:)
Köles. A köles irtó egészséges, elõször is lúgosít (az összes többi gabona savasít), tele van minden jóval, például B vitamin hegyekkel. Gluténmentes. Van benne jó sok magnézium, amit ugye szeretünk marékszám tömni magunkba. Hangulatjavító. És még fehérje is van benne bõven, szóval minden mellette szól, elvileg. Ellene szól az ára, picivel 1000 Ft felett van kilója. (Érdemes egyébként a Biopont bio kölesét venni, az is ennyi, és legalább bio.) Kétségtelenül jóval drágább, mint mondjuk a sima fehér rizs vagy tészta, de jóval olcsóbb, mint a sajtok vagy a húsok. Egy kiló köles elég sokáig elég.
Sokan azért nem szeretik, mert ha nem mossuk meg alaposan, akkor van egy kesernyés mellékíze. És mivel elég apró, nem is olyan kényelmes mosogatni. Én úgy szoktam csinálni, hogy elõszedem a lábast, amiben fõzni fogom, beleöntöm  a kölest, eresztek rá annyi vizet, hogy jó bõven ellepje, és kézzel párszor átforgatom. A víz egészen tejszerû, opálos lesz tõle. Sûrû drótszitán át ...

Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2014/01/teli-...

sponsored links

Keres?s