Táplálj helyesen édesanyám! (5. rész)

2014-08-05

sponsored links

Adi csokipudinggal_660

Elõtte / Utána :)
Az a bizonyos csokipuding, aminek az utolsó falatjáért harcolt anya és fia, és ami az elsõ szülinapi torta krémje is volt

A legutolsó bejegyzés óta elég sok idõ eltelt… fejemben a sok-sok információ, igyekszem részletesen leírni nektek. Többen jeleztétek, hogy egy heti menüre is kíváncsiak lennétek, hát, akkor egy ilyet is leírok nektek. Még jó, hogy születése óta (!!!) írom, hogy mikor mit evett Ádi, szóval dokumentálva van az étkezés, így a heti menü megosztása sem akadály!

Májusban végre megújult a természet, ami a piacok kínálatán is látszódott, így egyre több újdonságot tudott kipróbálni Ádi. Nagy sikert aratott minden gyümölcs, amit evett: eper, málna, ribizli, szeder, cseresznye, meggy, szilvaõszibarack, sárgabarack, sárgadinnye. Talán a görögdinnyéért nem rajong annyira, de azt is megeszi. A legnagyobb kedvenc egyértelmûen a meggy és az áfonya. Nem tud belõlük eleget enni… Áfonyából képes akár 200 grammot is benyomni egyszerre. Képzelhetitek, hogy 200 gramm áfonya után milyen színû lesz a végtermék… hát, lila! :)

_MG_8469_a

A zöldség választékból szinte mindent kipróbáltunk, ami szóba jöhetett: spárgazöldborsó, zöldbab, tök, cukkini, padlizsán, paradicsom (ez gyümölcs!), paprika, kukorica, káposzta, uborka, olívabogyó, zeller, karalábé, karfiol, brokkoli, avokádó (ez gyümölcs!). A spenót, mángoldpetrezselyem, sárgarépa továbbra is szerepel az étlapon és alkalmanként most már burgonya is kerül a tányérra. Az egyedüli, ami nem nagyon nyerte el a tetszését, az a sóska volt, de hát ez egy eléggé megosztó zöldség.

Kipróbáltuk a zöld turmixot is. I. csinált egy fantasztikusat: mángold, banán, alma, kevés citromlé, víz, rizstej összekeverve… az arányokat ne kérdezzétek, de tényleg nagyon finom volt, ezért is aratott sikert Ádinál. Második alkalommal én csináltam, ha jól emlékszem, nem volt itthon alma, így az nem került bele és nem is lett olyan ízletes, Ádinak sem ízlett annyira, de nem adjuk fel! Kineveztük apát zöld turmix specialistának, így ezért az italért és más smoothie-ért õ a felelõs. Készített már málna rizstej smoothie-t (turmixolás, majd magok leszûrése), Ádi ezt is itta nagyon!

montazs01

Gyümölcsökön és zöldségeken kívül Ádi eszik tésztát (többnyire durum- vagy tönkölylisztbõl készültet), kölest, barnarizst, jázminrizst, kukoricadarát, rozs-vagy teljeskiörlésû tönkölylisztbõl készült kenyeret (lehetõleg élesztõmenteset), zabpelyhet, rizspelyhet, tönkölydarát, lencsét, csicseriborsót, sörélesztõ pelyhet (B12 vitamin pótlásra), vegán sajtot (nem szójaalapú, nagyon-nagyon finom, az egész család imádja!). Mandulatejet- és rizstejet (cukormentes) smoothie-k készítéséhez használok, valamint a reggeli kásához. Külön magukban nem szokta inni õket, de biztosan ki fogjuk próbálni, de most  nyáron jobbnak látom frissítõ gyümölcsleveket és vizet adni szomjoltásra. Rágcsált már diót és egy kis kesudiót.

Többen kérdeztétek, hogy mivel pótoljuk az állati fehérjét. Különösebben nem görcsölök rá erre a témára, de néhány dolgot érdemes szem elõtt tartani vegán táplálkozás esetén. Már ebben a cikkben is leírtam, vagyis idéztem, hogy “Az ember az emésztés során a fehérjéket aminosavakra bontja le, ezekbõl építi fel a saját fehérjéit. Nem az elfogyasztott fehérjét építi be tehát, hanem az aminosavakat. Ezért minden alapot nélkülöz az a kijelentés, miszerint az állati fehérje azért jobb, mint a növényi, mert közelebb van szerkezetében az emberihez. A másik alaptalan tévhit, hogy a növények nem teljes értékû fehérjét tartalmaznak, ezért rosszabb minõségûek. Ez a mítosz az esszenciális aminosavakra vezethetõ vissza. Nyolc aminosavról van szó, amelyeket a szervezet nem tud elõállítani, ezért mindenképpen kívülrõl kell õket a szervezetbe vinni. A természet bölcs, minden élõlény ugyanazokból az aminosavakból épül fel, így a növényekben és az állatokban egyaránt megtalálhatóak az ember számára esszenciális aminosavak. Igaz, az állati fehérjék mind a nyolc aminosavat tartalmazzák, a növények pedig általában egyszerre nem az összeset. Azt nevezi a természettudomány teljes értékû fehérjének, amely az összes, az adott élõlény számára esszenciális aminosavval rendelkezik. A növények közül ilyen a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica, a karfiol, az uborka, a tök, a burgonya, a zöldborsó, az összes dióféle, a szezám- és napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi. Nem szükséges azonban minden étkezés alkalmával teljes értékû fehérjét fogyasztani, de még naponta sem. A szervezet ugyanis “képes bármilyen aminosavhoz hozzájutni a saját tartalékából, ha az egy adott étkezésbõl hiányzik is.” – Dr. E. S. Nasset” (Forrás: Napfényes Étterem)

Tehát a fent nevezett 8-10 növénybõl szezon alapján igyekszem minél többet adni Ádinak. Ezenkívül fontos az ételek párosítása (ez a komplettálás) is. Például a gabonafélék és hüvelyesek együttes fogyasztásával teljesértékû fehérjéhez jutunk (pl: bab-zab fasírt, zöldborsós rizottó). Még többet a komplettálásról és az ételek párosításáról itt olvashattok.

_MG_6332_a

Nem csak bûvölte a spenótot, hanem meg is ette :)

Mindent mértékkel fogyasztunk és a hangsúly a harmónián van. Ádi nagyon jó étvágyú kisfiú, öröm nézni, ahogyan eszik. Egyenesen megkívánja az ember az ételt, olyan jóízûen falatozik, nyugodtan, kényelmesen. Jól fejlõdik, egészséges, zsurmó, mozgékony, igazán jól táplált baba. Továbbra is igyekszem tartani a vegán étrendet számára, azonban tudom, hogy bizonyos szituációkban nehéz kivitelezni, hogy teljesen kizárjuk a tojást vagy tejtermékeket. Ha így lesz, nem fogok belõle problémát csinálni, ha alkalmanként eszik egy-két olyan dolgot, amelyekben ezek megtalálhatók. A nagy kérdés, amit mindig megkapok, hogy ha Ádi kér húst, akkor adok-e majd neki. A válaszom természetesen igen, hagyni fogom, hogy kipróbálja, de valószínûleg a nagyi fogja elkészíteni neki az ételt. :)

_MG_0054_a

Tökfõzelék készítésekor egyszer csak elcsent egy darab meghámozott tököt az asztalról és nekiesett… a tapasztalás a legfontosabb! :)

Amit még szintén nem evett és érdemes megemlíteni, az a cukor. Ezt még semmilyen formában nem evett, de még mézet, juhar- vagy agavé- vagy rizsszirupot sem adtam neki és ahogy ezt a környezetemben tapasztalom, igen jó döntésnek bizonyult. A cukor teljesen megváltoztatja az ember ízérzékelését és egy alma már nem fog olyan édesnek tûnni, ha rendszeres “cukorfogyasztókká” váltunk. Ezt is igyekszem elhúzni, ameddig lehet, aztán majd mértékkel adni neki kókuszvirág cukrot, nádcukrot, juharszirupot, természetesen többnyire sütikbe belesütve.

_MG_8502_a

És akkor lássunk egy heti menüt (követem a szezonalitást, de ez most több hét menüjébõl lett összemixelve, ezért fordul elõ benne az eper és az õszibarack is egyszerre)…

A reggeli kásák rizs- vagy mandulatejjel készülnek, adok hozzá csipet fahéjat, egy teáskanál mandulavajat és gyümölccsel tálalom. Tízóraira többnyire egyféle gyümölcsöt eszik, de elõfordul, hogy fõzés közben adok neki egy darab répát is, hogy elrágcsálja. Az ebéd szinte mindig fõtt étel és az egyszerûségre törekszem, hogy minél gyorsabban legyen kész. Uzsonnára többféle gyümölcsöt eszik, persze nem egyszerre, hanem az ebéd és a vacsora között akár kétféle gyümölcsöt is eszik, meg lehet, hogy még kölesgolyót is rágcsál. A vacsora az esetek többségében hideg, kenyér valamivel megkenve, zöldségekkel tálalva.

1. nap
Reggeli: banános palacsinta
Tízórai: áfonya
Ebéd: tökfõzelék vegán sajttal
Uzsonna: alma, málna, kölesgolyó
Vacsora: vegazsíros kenyér, paradicsom, avokádó

2. nap
Reggeli: tönkölykása almával
Tízórai: eper
Ebéd: cukkinis lecsó barnarizzsel
Uzsonna: cukor- és élesztõmentes szilvás rétes (biopiacról)
Vacsora: vegazsíros kenyér, paradicsom, paprika, avokádó, vegán sajt

3. nap
Reggeli: zabpehely kása banánnal
Tízórai: nektarin
Ebéd: brokkoli pestós tészta (sörélesztõ pehely a tetejére szórva)
Uzsonna: áfonya, kölesgolyó
Vacsora: humuszos kenyér, paradicsom, olívabogyó, avokádó, vegán sajt

4. nap
Reggeli: rizspehely kása õszibarackkal
Tízórai: áfonya
Ebéd: zöldségleves teljeskiörlésû vegán betûtésztával
Uzsonna: sárgabarack, málna
Vacsora: vegazsíros kenyér, paradicsom, brokkoli csíra, avokádó, vegán sajt

5. nap
Reggeli: tönkölykása banánnal
Tízórai: õszibarack
Ebéd: tökfõzelék bab-zab fasírttal
Uzsonna: sárgabarack, áfonya, kölesgolyó
Vacsora: lencsepástétomos kenyér, paradicsom, avokádó, vegán sajt

6. nap
Reggeli: tönkölykása õszibarackkal
Tízórai: vegán cukormentes szilvalekváros palacsinta (biopiacon)
Ebéd: lecsó polentával
Uzsonna: õszibarack, kölesgolyó
Vacsora: szezámmagpástétomos kenyér, paradicsom, paprika, avokádó

7. nap
Reggeli: rizspehely kása banánnal
Tízórai: málnás rizstejes smoothie
Ebéd: borsófõzelék karfiol-quinoa fasírttal
Uzsonna: õszibarack, kölesgolyó
Vacsora: vegazsíros kenyér, olívabogyó, paradicsom, avokádó

_MG_8458_a

*****

Ha kérdésetek van, tippetek, ötletetek, esetleg egy tuti baba receptetek, írjátok meg kommentben! A leírtak a saját tapasztalataim (és tájékoztató jellegûek!) és a mások által leírt, általam elfogadott nézeteket tükrözik. Kérjünk tanácsot, segítséget másoktól, szakemberektõl, olvassunk utána a hozzátáplálás/baba étkeztetés témájának, aztán hallgassunk az anyai megérzésünkre is, figyeljük meg, hogy mi ízlik a babának, vállaljuk fel a döntésünk felelõsségét és cselekedjünk saját belátásunk szerint.

Majmos elõke, tálka, tányér és kanál: {Monkie}.

Táplálj helyesen édesanyám! (1. rész)
Táplálj helyesen édesanyám! (2. rész)
Táplálj helyesen édesanyám! (3. rész)
Táplálj helyesen édesanyám! (4. rész)


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/08/taplalj...

sponsored links

Keres?s