Táplálj helyesen édesanyám! (4. rész) + Nyereményjáték

2014-05-20

sponsored links

_MG_6213_a

Azt hiszem a legszebb dolog a világon, amikor a saját gyermekünket látjuk, amint jóízûen elfogyasztja azt az ételt (él-elem), amit reggelire, ebédre vagy vacsorára tálalunk neki. Egyszerûen imádom nézni Ádit, amint tolja be az apró falatokat a szájába az ujjacskáival vagy az egész tenyerével… aztán meg a kanállal, amit a szájához emelve ide-oda forgatva berak a szájába (vagyis nem marad sok a kanálon). :) Csak ámulok-bámulok, hogy milyen bélpoklos és mennyi tud enni! Hihetetlen mennyi étel belefér ebbe a kicsi testbe.

Persze voltak nehezebb napok néhány hónappal ezelõtt, amikor ugrabugrálni, énekelni kellett, hogy az elsõ falatot betoljam a szájába. Onnantól kezdve aztán evett, de mire az elsõ falattal sikerült a szájába találnom, eltelt vagy 6-8 perc. Nem arról volt szó, hogy nem éhes, csak egyszerûen akkor a sztrájk korszakát élte… el is voltam kicsit keseredve, hogy mi ilyenkor a teendõ. Aztán egyszerûen elmúlt ez a korszak is (kb. 8-10 napot tartott). Szóval most örülök, hogy jó az étvágya, nem válogat és mindent megeszik, amit tálalok neki.

_MG_5949_a

Kakukkfüves cukkini fõzelék pirított polenta falatokkal

Számomra az is fontos, hogy miben tálalom az ételt és milyen miliõt tudok teremteni Ádinak, hogy jól érezze magát. Étkezõasztal híján nagy közös evések még nincsenek, de mindig mellette vagyok (vagyunk), amikor étkezés van. Sõt néha Ádi etet engem, élvezi, hogy a számba tehet néhány falatot. Szóval ha már lefordulnék a székrõl az éhségtõl, akkor Ádi megment néhány falattal.

_MG_5901_a

Zöldségpüré barnarizzsel

Használunk bambuszból készült edénykét, kanalakat, villát, de nemrég megismerkedtünk a Skip*Hop termékekkel. A SkipHop tányérok, evõeszközök, elõkék BPA és PVC mentesek. És ez miért fontos? “A BPA (Bisphenol A) az egyik legelterjedtebb mûanyagipari alapanyag. Csomagoló anyagokat, mûanyag edényeket készítenek belõle. A BPA-nak a szervezetre gyakorolt hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat, de valójában persze nem hormon, ettõl a szervezet összezavarodik. Mivel a nemi hormonok rengetegféleképpen alakítják a folyamatokat a szervezetben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlõdésünket és mûködésünket. Az már biztos, hogy a fiúknál például csökkentheti a spermiumtermelést, és a lányoknál a saját ösztrogén termelését, ezáltal meddõséget, idõ elõtti pubertást okozhat, gyermekkorban pedig befolyásolhatja a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy szerepe lehet az elhízásban is. A BPA a szervezetbõl ugyan lassan kiürül, viszont a BPA-t tartalmazó cumik, cumisüvegek rendszeres használatával a Bisphenol A a cumi anyagából folyamatosan kioldódik, ezáltal pótlást biztosít, melynek így szüntelenül rossz hatása van a baba szervezetére.” (Forrás: innen.) Fontosnak tartom, hogy utánanézzünk, hogy az egyes termékek milyen anyagokból készülnek, mert sok lehet köztük ártalmas. Szerencsére egyre több, babáknak termékeket gyártó cég, figyel oda ezekre a dolgokra is és olyan alapanyagokat használnak a termékeik készítéséhez, amelyek biztonsággal használhatók.

_MG_6090_a

Tökfõzelék bab-zab fasírttal

A Skip*Hop termékek elnyerték nagyon a tetszésünket. Az elõke nagyon praktikus, mert van egy kis zsebe alul, ami felfogja a kiszóródó ételt. Mosógépben mosható, bár én csak szivaccsal átdörzsölöm, lemosom és a következõ étkezésig meg is szárad. Ezenkívül össze is lehet hajtogatni és a zsebbe forgatni, így könnyen szállítható. A kis tálka kiváló folyékonyabb ételek tálalására, vagy a reggeli kására; a két részre osztott lapos tányérba pedig mindig két- vagy háromféle ételt teszek, így könnyen elkülöníthetõek a különbözõ fogások, az ételek textúrája, színe, állaga. A kanál feje nekünk kicsit nagy, még nehezen teszi be Ádi a szájába; a villát pedig még csak nézegette… óvatosan bánok vele, csak késõbb adom a kezeibe. A termékeken különbözõ állatfigurák jelennek meg és lehet különbözõ szetteket összeállítani a kedvenc állatok, színek szerint.

_MG_6082_a

És akkor jöjjön  néhány recept…

Pirított polenta falatkák (Dóra könyvébõl, kicsit módosítva)

Hozzávalók:
- 60 g kukoricadara
- 250 ml víz
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- kevés rizstej
- extra szûz olívaolaj

Egy kis lábasban felforraljuk a vizet. Forráskor beleöntjük a kukoricadarát és a fokhagymát és mérsékelt lángon folyamatosan kevergetjük. Kb. 10 percig fõzzük, amíg besûrûsödik és megdagad. Kevés rizstejet adhatunk hozzá fõzés során, hogy édesebb, krémesebb legyen kicsit az íze. Tálalhatjuk így azonnal, én azonban a polentát kiöntöttem egy lapos tányérra kb. 1 cm vastagon és hagytam 20-30 perc alatt megdermedni. Ekkor különbözõ formájú szaggatókkal falatnyi formákat vágtam ki belõle és teflonserpenyõben egy kevés olívaolajon megpirítottam mindkét oldalukon.

Kakukkfüves cukkini fõzelék

Hozzávalók:
- 1 db közepes méretû zsenge cukkini, meghámozva, kimagozva, lereszelve
- néhány levélke friss vagy késhegyni szárított kakukkfû
- 1 kis fej vöröshagyma, felaprítva
- 1 evõkanál zabliszt
- kevés rizstej
- extra szûz olívaolaj

Egy lábasban kevés olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát. Pár perc múlva adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd a lereszelt cukkinit. Fedõ alatt pároljuk kb. 10 percen keresztül. A zablisztet keverjük simára egy kevés rizstejjel és öntsük a cukkinihez. Ha szükséges, még hígítsuk a fõzeléket vízzel és rizstejjel és ezután hagyjuk egy kicsit besûrûsödni.

Bab-zab fasírt (Anna receptjét használtam és ezt módosítottam egy kicsit, a teljes adagot megcsináltam, ami nagyon nagy mennyiség, de nagy részét lefagyasztottam, hogy bármikor elõ tudjak kapni néhány darabot a mélyhûtõbõl, ha valami feltétre van szükség)

Hozzávalók:
- 125 g zabpehely, langyos vízbe áztatva 30 percre
- 1 konzerv bab, lecsöpögtetve, pürésítve (villával vagy robotgépben)
- 80-100 g teljeskiörlésû zsemlemorzsa
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 közepes répa, felaprítva
- 1 petrezselyemgyökér, felaprítva
- néhány szál petrezselyem, felaprítva
- 1 evõkanál citromlé
- 1 teáskanál rozmaring
- késhegynyi só
- olívaolaj

A beáztatott zabpelyhet szitán csöpögtessük át és nyomkodjuk is ki belõle a felesleges vizet. Én robotgépben aprítottam fel egyszerre a vöröshagymát, fokhagymát, répát és petrezselyemgyökeret, így elég sok idõt megspóroltam.

Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a babbal, a felaprított zöldségekkel, petrezselyemmel, ízesítsük citromlével, rozmaringgal és sóval. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és gyúrjuk össze, amíg formázható ?tésztát? nem kapunk.

Kis golyókat formázzunk belõle, tenyerünkkel lapítsuk le (kb. 50 Ft-os nagyságúak lettek) és egy kevés olívaolajban süssük ki a fasírtokat. Hûtõben eláll néhány napig, de érdemes lefagyasztani belõle vagy ha kisebb adagot szeretnénk készíteni, akkor a receptet legalább felezzük vagy harmadoljuk.

_MG_5944_a

_MG_6081_a

A Skip*Hop elérhetõ az alábbi linkeken:
- weboldal
- Facebook oldal Skip*Hop Magyarország és Monkie

*****

NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Nyeremény: a közelgõ gyermeknap alkalmából a Skip*Hop Magyarország felajánlott egy baglyos mélytányért egy leendõ szerencsés nyertesnek!

SkipHop_OwlBowl

Menjetek fel a Monkie oldalára és írjátok meg ide kommentben, hogy nektek melyik termék nyerte el leginkább a tetszéseteket az összes közül! Kérem, hogy az alábbi formula minden pontját töltsétek ki (játszhattok extra pontokért is)! Vagyis a számok (+3, +3, +10) melletti lefelé mutató nyilakkal nyissátok meg az ablakokat és hajtsátok végre az apró feladatokat.

a Rafflecopter giveaway

Szabályok: 2014. május 25-ig lehet játszani. Eredményhirdetés 2014. május 26-án. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyertes a nyereményt személyesen veheti át a Skip*Hop Magyarországtól.


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/05/taplalj...

sponsored links

Keres?s