Tzatziki

2014-07-19

sponsored links

Piszok rég jártam Görögországban. Mióta családom van és folyton építkezünk, marad az otthon és a vidéki levegõ. Igazából sokszor nem is vágyunk másra, olyan jó itt (Budajenõn). Fent vagyunk egy dombtetõn, csodálatos kilátás, a természet lágy ölén.... :) A falut olykor kolbászillat lengi körül. :)

Mint mondtam volt, nagyon régen jártam Görögországban és Korfun. Kulináris élvezetekben nem volt hiány, konkrétan egész nap "zabáltunk". Nem bírtunk betelni a gyrossal -melyet még sültkrumplival is megtömtek-, a muszakával cserépedényben, a szuvlakival, tzatzikivel és sorolhatnám..... ISTENI MIND!

Most megkívántam a tzatzikit és össze is dobtam percek alatt.






Sok receptet végigböngésztem és van, aki a sûrû-, van, aki a hígabb változatára esküszik. A kísérletezés rajtunk áll!

Hozzávalók:

400-500 gramm joghurt (valaki tejföllel keveri)
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb kígyóuborka
1 evõkanál olívaolaj (nálam hidegen sajtolt napraforgó ment bele)
menta/kapor esetleg
mehet borecet is, vagy el is maradhat
pár csepp frissen facsart citromlé
só/fehér bors

A sûrû változatánál 200 gramm joghurtba belenyomtak vagy 7-8 gerezd fokhagymát és két kígyóuborkát. Ránk van bízva, ízesítsük, készítsük ízlésünk szerint.

Kikevertem a joghurtot a hozzávalókkal. Kipróbáltam mentával, nekem ez a fûszernövény kevésbé passzolt bele, a kapor annál inkább. Fehér bors helyett is fekete ment most bele. Az uborkát meghámoztam (valaki héjastól gyalulja le), két végét levágtam és legyalultam. Olvastam, hogy lesózták az uborkát, én ezt sem tettem. Egyszerûen kicsavartam a levét és a joghurtba tettem, jól összekevertem. Pár órára hûtõszekrénybe tettem.

Fogyaszthatjuk pita, pirítóskenyér vagy grillezett húsok mellé is.



A dzadzíki (görögül ????????, kiejtve [caciki] is, angolos átírással: tzatziki) egy ismert török és görög ételkülönlegesség. A görög szó a török cac?kból (ejtve [dzsadzs?k]) származik.

A dzadzíki fõbb összetevõi a joghurt (amely Görögországban és Törökországban általában juh- vagy kecsketejbõl készül), az uborka (pépesítve és leszûrve vagy kimagozva és felaprítva) és ízesítõként a fokhagyma (Görögországban akár egy teljes fej fokhagymát is használnak egy tál dzadzíkihez). Általában olívaolajjal, különféle fûszerekkel (kaporral, mentával) és egy kanál borecettel ízesítik.

Gyakran pitával és fekete olívabogyóval fogyasztják elõételként. A dzadzíki egyben a török kebab mellé felszolgált kísérõk illetve elõételek; a görög szuvláki, illetve gírosz egyik fõ összetevõje is. Forrás: wikipedia.org




Folytats a blogon ... edesotven.blogspot.com/2014/07/tzatzi...

sponsored links

Keres?s