Turpisságok a konyhában?

2014-04-22

sponsored links

Nemcsak kezdõknek ajánlom a házi praktikák, fortélyok gyûjteményt a konyhánkban. Szájhagyomány útján terjedt ötletek-praktikák nagyiktól, háziasszonyoktól, innen-onnan, valami régi, valami új, de mindegyik használható?bátran mazsolázzatok belõle? biztos találtok új fortélyokat, amit még nem ismertek? Még én is találtam benne olyat, amit bizony nem tudtam?:) Változtatás nélkül adom közre a blogomban, ezt a kis ötlettárt?



álom konyhaMivel soha nem kedveltem a csirkemellet, fõleg a tyúk vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tõle megszabadulni, holott a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy mielõtt pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitõl igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.

Van úgy, hogy rengeteg gyönyörû petrezselyem van a ? kb. 2 nm-es ? kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a mélyhûtõben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörûen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertbõl.

A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

A zsemlyegombócot úgy fõzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal, ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústûvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévõ vízbe. Fõzés közben tûpróbát ajánlok. Ha megfõtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön. Szeletelem, mint a bagettet.

Ha szilikonformában sütünk, a tûpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

A krumplifõzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

Ha a szárazbabhoz fõzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az fõzelék vagy leves.

Ha a csirkemájat sütés elõtt villával megszurkáljuk, nem ?köpköd? sütés közben,

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belõle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy mûanyag, zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkocka készítõbe téve lefagyasztom. Bármikor elõvehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévõ halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evõkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás elõtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

praktikák-ötletek a konyhában1

A fejes saláta nem tárolható sokáig, elõfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fûszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet,

rozmaringot vagy más illatos fûszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha elõtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bõre.

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tõle.

A bablevest rántás helyett úgy sûrítem, hogy a benne fõtt zöldséget össze turmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.

Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd elõmelegített sütõbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sûrû szövésû anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhetõ.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

A kávézacc a hûtõben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

régi népi falvédõk

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipõtalp, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hõ ezért miután kivettük, keverjük fel.

Mikrohullámú sütõben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdõbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielõtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegõbe.

Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg ? mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hûtõbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belõle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

Befõttesüveget úgy is kifertõtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikroba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Magunk is készíthetünk házi ételízesítõt: vegyünk a piacon friss leveszöldségbõl több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertõtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévõ plusz só ennyiségre!

Ne öntsük ki a befõttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes íz adó komponensek lehetnek.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az elõállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthetõ belõle.

régi népi falvédõk1

A fõtt tészta nem áll össze, ha kiszedés elõtt egy pohár hideg vizet öntünk a fõzõ léhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

Ha mézet kell kimérned kanállal, elõbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

A citrom héját nem dobom ki, mélyhûtõbe teszem, fagyottan könnyen reszelhetõ.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze Annyi szeletet veszek ki belõle, amennyire szükség van.

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

Áttetszõ jégkockát akarsz, akkor elõzõleg forrald fel a vizet.

Hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard ki!

Hogy ne legyen a káposztafõzéstõl kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére, (egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)

A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.

Hogy a krumpli elõbb fõjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!

Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhûtõbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre, így nagy valószínûséggel nem fog megbogarasodni.

a mai világ szöszenete

Ha a vöröshagymát felhasználás elõtt néhány órára hûtõszekrénybe tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg nem kedvez az illóolajok párolgásának.

A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.

Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.

A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik. Ha a gerezdek közepébõl kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.

Ha hámozatlanul fõzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.

A petrezselymet mindig a fõzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.

A gombát ? ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni ? papírzacskóban tegyük a hûtõ alsó polcára. A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízbõl és ne a mosóvizet öntsük le róla!)

Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás elõtt sózzuk, megõrzi friss zöld színét, vagy jeges vízbe is tehetjük.

Panírozás elõtt a zöldségeket egy percig fõzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.

Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.

Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha fõzés, párolás elõtt sós vízzel leforrázzuk.  Nem puffaszt, ha az elsõ fõzõvizet leöntjük róla. Ha a második fõzõvízbe pár csepp ecetet teszünk, megõrzi fehérségét.

A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhetõ, ha az elsõ fõzõvizet leöntjük róla.

A káposztaszag is enyhíthetõ, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a fõzõvízbe.

Ha az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.

Ha zöld salátát készítünk, tartsuk be a következõ sorrendet: elõször tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá ecetet.

már õk is a konyhai tippeket olvassák...

Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon, az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.

Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.

Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.

A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hûtõszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszínezõdik.

Mikor jó a sütõpor? Tegyünk belõle késhegynyit hideg vízbe és ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erõsen pezseg, inkább dobjuk ki.

Szárított fûszerekbõl egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.

Mielõtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, tegyünk hozzá csipetnyi sütõport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.

A felbontott pezsgõbõl nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe belelógatunk egy kiskanalat.

Az élesztõ hónapokig eláll  a fagyasztóban, ha alufóliába vagy folpackba csomagolva. Figyeljünk arra, hogy használat elõtt néhány órával tegyük ki szobahõmérsékletre.

A puding nem bõrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.

Nem ég le a tejbegríz, ha fõzés elõtt egy kis vizet töltünk az edénybe.

Ha azt szeretnénk, hogy a citrom használat elõtt lédúsabb legyen, görgessük meg egy kicsit az asztal lapján. Ha csak pár cseppet szeretnénk felhasználni belõle, megmosása után szúrjunk bele egy kötõtût, majd ezen keresztül nyomjuk ki a levét. A maradék citromot alufóliába csavarva hûvös helyen tároljuk.

Az élesztõt mindig langyos tejbe tegyük! Ha a tejbe pici cukrot is teszünk, elõsegítjük az élesztõ ?felfutását?.

Puha lesz a marhahús, ha sütés elõtt 2 nappal bekenjük napraforgóolajjal és lezárva betesszük a hûtõszekrénybe.

praktikák-ötletek a konyhában

Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszünk a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.

A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük.

Ha valamilyen krémbe vagy pástétomba hagyma kell, a legjobb lereszelni és hagyni, hogy a leve lefolyjon. Így az ételünk másnap is csak friss hagyma illatú lesz és nem szagos.

Pogácsához reszelt sajt készítése: legkönnyebb akármilyen sajtot úgy lereszelni, ha a turmixkeverõbe teszünk egy félcsészényi lisztet és ugyannyi sajtot kis darabokban. Ez pár pillanat alatt olyan lesz, mint a liszt és kitûnõen le van reszelve.

A hasábburgonya úgy lesz belül puha és kívül ropogós, ha kétszer sütjük meg bõ forró olajban: elõször csak halvány sárgára sütjük, kiszedjük szalvétára, majd rövid pihentetés után már szép pirosasra süthetjük.

A zöldborsó fõzése nagy figyelmet igényel, mivel a borsószemek egy ideig puhulnak, aztán elkezdnek keményedni. Ezt megelõzhetjük, ha lobogó sós vízben egy szál mentával fõzzük puhára a szemeket.

Fagyasztása: elõször tisztítsuk meg, 2-3 percig forrázzuk le, hagyjuk kihûlni, szárítsuk meg és így tegyük adagolva zacskókba a mélyhûtõbe.

Mivel a sós víz lassabban kezd el forrni, ezért ha a tészta kifõzéséhez vizet akarunk forralni, elõbb üresen forraljuk fel és csak akkor sózzuk ha már forr.

A besamelmártás biztosan nem lesz csomós, ha hideg tejjel öntjük fel a vajon megpirított lisztet.

Panírozás: liszt, tojás, zsemlemorzsa, sütés és már kész is. Ezt nagyon sokan így csinálják, azonban így általában levegõs lesz alatta és leválik a húsról. Ezt elkerülhetjük, ha a húst besózzuk, kiklopfoljuk, ízlés szerint fûszerezzük, majd állni hagyjuk egy ideig. A só felveszi a vizet róla, de ha még mindig nedvesen csillogó, figyeljünk arra, hogy a felülete legyen száraz! A tojásokat felverjük, lassan adagoljunk hozzá lisztet és ízlés szerint kis sót (vagy vegetát). Addig keverjük, míg kissé sûrû, palacsintatésztaszerû maszlagot nem kapunk. Belemártjuk a húst, a nagyját lecsöpögtetjük, majd zsemlemorzsába forgatjuk és mehet a sütõolajba.

A májat inkább a végén sózzuk, fûszerezzük, mert megkeményedhet.

Ha nagyon kemény a hús, szódabikarbonáttal megpuhíthatjuk.

Akinek fáj a gyomra az uborkától salátába az is megeheti, ha az összevágott, lereszelt uborkát lesózzuk, kb. 10 percet állni hagyjuk, majd kifacsarjuk a levét.

A meghámozott és nem felhasznált krumplit tegyük hideg vízbe, így nem feketedik meg és akár több napot is eláll.

A tészta fõzéskor nem ragad össze, ha legalább két-háromszoros mennyiségû vízben fõzzük és egy kis olajat is cseppentünk bele.

A pörköltek elfõtt levéhez, ha lehet mindig forró vizet öntsünk, mert a hideg víztõl a hús megedzõdhet és a fõzés tovább tarthat.

Klarissza

Infó/kép: Gabi barátnõmtõl



Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s