Treacle pie - melaszos pite és egy kirándulás képei

2014-05-03

sponsored links



Ez egy skót desszert, Aranyemberem kedvéért készítettem, imádja a melaszos édességeket. Nagyon nagy sikere volt, meg is ette a nagy részét õ egyedül.

Az alap hozzávalói:
25 dkg liszt
5 dkg porcukor
pici só
12 dkg vaj
1 tojás
1-2 ek. hideg víz

Töltelékhez:
15 dkg keksz morzsa (lehet mradék sütemény morzsa, vagy fehér kenyér morzsa)
5 dkg vaj
3 tojás
1,5 dl melasz
2,5 dl golden szirup (ha nincs, méz is jó)
1/2 tk. só
0,5 dl tejszín

A lisztet elvegyítettem a porcukorral és a sóval, elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a tojást és 1-2 evõkanál hideg vizet, összgyúrtam. A piteformát kikentem vajjal, kinyújtottam a tésztát, kibéleltem vele a formát. A tojásokat felvertem, hozzáadtam a tejszínt, a sót. A vajat egy edényben felolvasztottam, hozzáadtam a melaszt és a golden szirupot, csak langyosra melegítettem, hogy folyékony legyen, ezt is a tojásokhoz adtam. Ha nincs melasz, lehet az egész golden szirup, akkor világosabb színû lesz egy kicsit. Végül a darált kekszet is belekevertem, eredetileg friss kenyérmorzsát használnak hozzá, de bármilyen száraz keksz tökéletes bele. Beleöntöttem a kibélelt piteformába és 170 fokos elõmelegített sütõben 25 percig sütöttem, ezután lecsökkentettem 150 fokra a hõmérsékletet és még kb.  20 percig sütöttem. Kihûtve tálaltam, már langyosan is felvágható, vanília fagyi is jól passzol hozzá.





Még húsvétkor készültek ezek a képek, kirándultunk, a Kongens utsikt (királyi kilátó) volt a célunk, régen itt vezetett keresztül a király útja Osloból Bergen felé, amikor még nem voltak autók. Sokszor jártunk már itt, mint mindig, most is nagyon szép volt.

















Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/05...

sponsored links

Keres?s