Torta caprese
sponsored links
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 30 dkg durvára darált mandula
- 25 dkg olvasztott étcsokoládé
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
- A vajat a 10 dkg cukorral és a tojások sárgájával habosra dolgozzuk.
- Gõz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a vajas masszába.
- Hozzáadjuk a darált mandulát és a maradék cukorral kemény habbá vert fehérjét.
- Kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük és 175 fokra elõmelegített sütõben 1 órát sütjük.
- A tortaformában hagyjuk kihûlni.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ez egy brownie-szerû eredeti olasz sütemény.
- Eredetérõl számos verziót emlegetnek, de a leginkább hihetõnek én azt találtam, hogy megy szerint ez az édesség egy Capri szigeti cukrászmûhelyben született az 1920-as években, ahol a cukrász - Carmine di Fiore - elfelejtett lisztet tenni egy mandulás süteménybe. A tévedés eredménye egy ínycsiklandó, könnyû, ropogós torta lett mely rövid idõ alatt meghódította az egész világot.
- A liszt nélkül készült sütemény alapját mandula, csokoládé és vaj keveréke adja, mely kívül ropogós belül viszont puha, omlós marad a sütés után. Egyes receptek szerint pici sütõport is használhatunk és ízesíthetjük valamilyen különleges likõrrel (pl ánizs) vagy rummal.