Tojásos-kolbászos galette

2014-05-22

sponsored links



Egyszerûen imádom ezt a galette-témát! Az egyszerû, ropogós tésztát, ami aztán az égvilágon bármivel tölthetõ-ízesíthetõ!

Most olyasmi lett, mint egy pizza, bár a sajt alul bujkál benne, láthatatlanul :-)





Tojásos-kolbászos galette


Elkészítési idõ: 45 perc + min. 30 perc hûtés


Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérõjû adaghoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 ek. kefír vagy natúr joghurt
  • 1 ek. hideg víz



A töltelékhez:

  • 10 dkg túró
  • 10 dkg sajt
  • 1-3 ek. tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • tetszés szerint zöld fûszer, pl. bazsalikom vagy oregánó (elhagyható)
  • só és bors
  • 3 tojás
  • 6-8 vastagabb szelet (házi) kolbász



A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezt a legegyszerûbb késes betétû robotgéppel, ami 10 másodperc alatt morzsára pörgeti a két alapanyagot. Összegyúrjuk a sóval, kefírrel és a vízzel, majd azon frissiben kb. 30 cm átmérõjû, 2-3 mm vastag koronggá nyújtjuk egy sütõpapíron.

A sütõpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk egy nagyméretû tepsire, és így tesszük a hûtõbe pihenni. Szerintem egy sokkal könnyebb a vajas tésztával dolgozni, mintsem hûtés után várakozni rá, hogy újra formálhatóvá lágyuljon.

Ez csak egy ötlet, a tészta pihenhet természetesen gombóc formában is a hûtõben :-)

Ha letelt a min. 30 perc hûtési idõ, a tésztát elõvesszük a hûtõbõl, hogy kissé magához térjen.

A sütõt elõmelegítjük 190 fokra.

A túrót összekeverjük a reszelt sajttal, sóval, zúzott fokhagymával, zöld fûszerrel, és annyi tejföllel, hogy ne túl lágy krémet kapjunk, éppen csak kenhetõ legyen - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró és a sajt milyensége!

A sajtos túrókrémet a tésztakorongra simítjuk úgy, hogy körben a szélén maradjon üresen legalább kétujjnyi rész. Kirakosgatjuk a kolbászkarikákkal, majd a tésztát körbe-körbe felhajtogatjuk, hogy pereme legyen, és sütés közben ne folyhasson ki a töltelék.

A tojásokat egyenként felütjük, óvatosan a kolbászok tetejére öntjük, majd az elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A tészta ezalatt szemmel láthatóan megpirul és a tojás is megszilárdul a tetején.

Hagyjuk kicsit hûlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.

Jó hideg sör legyen kéznél utána :-)))





Folytats a blogon ... www.chefviki.hu/2014/05/tojasos-kolba...

sponsored links

Keres?s