Tiroli túrós rétes

2014-04-16

sponsored links







Ehh, már megint túró! De hát nincs mit tenni, nagy kedvenc nálunk, bárgondolom, ez már réges-rég kiderültazok elõtt,akik rendszeresen látogatják a blogot. Szeretjük édesen és sósan is. Mivel nyakunkon a Húsvét, úgy gondoltam, beújítok valamilyen túrós sütivel, olyannal, amit eddig még sohasem készítettem. A túróval biztosan nem lövök mellé, hiszen imádjuk, de tényleg valami olyasmit akartam, amirõl eddig csak álmodoztam, vagy épp ilyen-olyan okokból halogattam az elkészítését. A Tiroler Topfenstrudel, azaz a tiroli túrós rétes éppen az ilyen halogatósak közül való édesség.
Amikor külföldön éltem, ez volt a legnagyobb kedvencem az ottani sütik közül. Az egyik kolléganõm, Margot hihetetlen mód értett a készítéséhez, és ha még nem lett volna elég ez az önmagában is fenséges, kötelezõen langyosan fogyasztandó túrós rétes, õ még megfejelte azt egy kis Bourbon vaníliás fagyival is. Habzsolva ettem és közben olvadoztam a gyönyörtõl, olyan szinten mennyeinek éreztem.
Most végre nekifogtam, hiszen a jó múltkor olyan sikert értem el a croissant-nal, hogy úgy gondoltam, mivel ez is hasonló módon készül, tán csak nem fogom elrontani. A tésztája valóban klassz lett, szép leveles, de a töltelék látványra kicsit kevésnek bizonyult. Elfér benne 70 dkg túró is. :) Mindenképp javaslomhozzá a vanília fagyit vagy tejszínhabot!
Ezt a rétest langyosan érdemes fogyasztani, és ha marad belõle, akkor serpenyõben, fedõ alatt, kis lángon nagyon jól melegíthetõ, és szépen megpuhul. Ne rontsuk el azzal a fránya mikrózással!








Hozzávalók 4 rétesrúdhoz:

Vajas tésztához:
10 dkg rétesliszt
25 dkg vaj

Élesztõs tésztához:
40 dkg finomliszt
2,2 dl tej
2,5 dkg élesztõ
6 dkg cukor
3 tojássárgája
1 mk só

Töltelékhez:
60 dkg túró
4 ek tejföl
5 dkg búzadara
13 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt citromhéj
6 dkg mazsola
1 ek rum + víz

elkészítés:

  1. A mazsolát 1 órára annyi, rummal elkevert vízbe áztatjuk, amennyi épp ellepi. A túrót villával áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval és hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát is.
  2. A vajas tésztához a vajat felkockázzuk, összegyúrjuk a rétesliszttel, 2 tenyérnyi méretû téglalap alakúra formázzuk, háztartási fóliába csomagoljuk és hûtõbe tesszük.
  3. Az élesztõs tésztához tálba teszünk 10 dkg finomlisztet, 2 dkg cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, felöntjük a langyos tejjel, simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  4. A többi lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót és a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztõvel együtt lágy tésztává gyúrjuk. Fél órán át letakarva kelesztjük, majd hûtõbe tesszük, hogy lehûljön.
  5. A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, közepére helyezzük a vajas tésztát, minden irányból ráhajtjuk az élesztõs tésztát, hogy jól befedje, és kb. 1 cm vastagságúra és közel négyzet alakúra nyújtjuk. (Nyújtás közben, ha szükséges, enyhén belisztezzük a tészta felületét.)
  6. Képzeletben függõlegesen 3 egyenlõ részre osztjuk, a bal oldali tésztasávot ráhajtjuk a középsõre, majd az egészet befedjük a jobb oldali tésztasávval. Tálcára tesszük, háztartási fóliával betakarjuk és 20 percig hûtõben pihentetjük.
  7. Ezután a tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét négyzetes alakúra nyújtjuk. Képzeletben most 4 egyenlõ, függõleges sávra osztjuk, balról, majd jobbról középre hajtjuk a tésztasávokat, ezután balról függõlegesen behajtjuk. Ez már a dupla hajtogatás. A tésztát letakarva újabb 20 percet hûtjük.
  8. Az elõbbi mûveletet megismételjük, de figyeljünk arra, hogy az elõzõhöz képest 90°-kal elforgatva nyújtsuk ki a tésztát. Ezután megint hûtjük 20 percet.
  9. A tésztát 4 egyenlõ részre vágjuk, amiket egyenként kb. 2 mm vékonyságúra kinyújtunk. Minden egyes kinyújtott téglalap hosszabbik oldalairól levágunk egy-egy 1 cm-es tésztacsíkot, amiket külön-külön összecsavarunk. Ezekbõl lesz a rétes tetején a díszítés.
  10. A kinyújtott tésztát alufóliára vagy konyharuhára fektetjük úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk.
  11. A tölteléket a tészta felénk esõ szélére kanalazzuk úgy, hogy jobbról és balról maradjon egy kb. 2 ujjnyi széles rész, amit ráhajtunk a töltelékre, majd pedig feltekerjük. Így járunk el a többi tésztával is. Közben a sütõt elõmelegítjük 200°C-ra.
  12. A réteseket sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, mindegyik tetejére ráhelyezzük a díszítést, és 20 perc kelesztés után megkenjük õket lágy habbá felvert tojásfehérjével.
  13. Sütõbe toljuk, 5 percig sütjük 200°C-on, utána csökkentjük a hõmérsékletet.
  14. Ha az alja és a teteje is szép aranybarnára sült, akkor kivesszük a sütõbõl, langyosra hûtjük és felszeleteljük. Tetejét meghintjük porcukorral és tálaljuk.

sütési hõfok: 180°C
sütési mód: hõlégkeveréses
sütési idõ: kb. 20 perc











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/04/tirol...

sponsored links

Keres?s