Tiramisu

2014-07-23

sponsored links

Mióta ismerem a tiramisut, azóta kedvelem. Ettem már sok finomat, és több kevésbé jót is. Az a tapasztalatom, hogy egész sokféleképpen el lehet készíteni. Én egészen eddig nem mertem megpróbálni, pedig mondták, hogy könnyû és sütni sem kell. Júniusban viszont úgy döntöttem, hogy anya és apa szülinapi kerti partyjára tiramisu lesz Bea Eperhabos máktortája mellé.


Egyszer már gondoltam rá, hogy kereszttesóm, Ági névnapjára elkészítem, de idõ és önbizalom hiányában megfutamodtam. Most valamivel több volt mindkettõbõl, így nyomozni kezdtem egy megfelelõ, már kipróbált recept után. Sok ajánlatot nem kaptam, de azok többsége is a Szarvasi mascarpone dobozán lévõ receptet ajánlotta. Egyik ismerõsöm azt javasolta, hogy egy picit változtassak a recepten, amivel egyetértettem.

Íme a recept, amivel dolgoztunk Andrásommal. Mivel meglepetésvendégként keresztszüleim is jelen voltak a kerti partyn, összesen nyolcan voltunk, ezért dupla adagot készítettünk, azt írom le.
Hozzávalók:
6 tojás,
6 evõkanál cukor,
4-5 dl erõs, hideg feketekávé,
2 csomag vaníliás cukor,
2 csomag babapiskóta (kb. 40 db)
6 evõkanál rum (jelen esetben kb. 1 evõkanál aroma)
kakaópor
500 g mascarpone


Én elsõ lépésként a tálat (illetve sütõformát, mert csak az volt szögletes) teleraktam babapiskótával, hogy tudjam elõre, hány darabra lesz szükség.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat 4 evõkanál cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket 2 evõkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük. A kávét kevés cukorral, ízlés szerint rummal (jelen esetben rumaromával) ízesítjük. A babapiskótákat a kávéba mártjuk néhány másodpercre, vigyázva, hogy nehogy szétázzon. Egy négyszögletes tál alját kirakjuk vele. Ezután a piskótára egy réteg mascarpone krémet teszünk, meghintjük kakaóporral. Újból egy sor beáztatott babapiskóta réteg következik, rá pedig a mascarpone krém. Ha kész, betesszük 2-3 órára, vagy akár egész éjszakára a hûtõbe. Tálalás elõtt megszórjuk a tetejét kakaóporral. 


Mindig félek attól, hogy esetleg nagyképûnek tûnök, de hazudnék, ha nem azt írnám, hogy szerintem életem eddigi legfinomabb tiramisuját ettem. Igazán büszke vagyok magunkra, nagy sikere volt a sütinknek. :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/07/tirami...

sponsored links

Keres?s