Teriyaki lazac cukkinis burgonyapürével

2014-06-10

sponsored links

?vagy valami olyasmi. A recept minden valószínûség szerint egyáltalán nem autentikus (ld. vaj+fokhagyma+sherry használata), ettõl függetlenül a végeredmény isteni!

Teriyaki lazac cukkinis burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

A lazachoz: 4 db kb. 150 grammos bõrös, (lepikkelyezett) lazacszelet, egy kis darab (2-3 kockacukornyi) gyömbérgyökér, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 2 ek. szezámolaj, 30 ml szójaszósz, 30 ml száraz sherry, 30 ml mirin, 2 tk. méz, só

A burgonyapüréhez: 500 g burgonya, 300 g zsenge cukkini, 1 ek. vaj, frissen reszelt szerecsendió, õrölt fehér bors, só, 50-100 ml meleg tej

DSC_0071

A lazacszeleteket egy tálba tesszük. A mirint, a sherryt, a szójaszószt és a mézet összekeverjük, a lazacszeletekre csorgatjuk, és 30 percig állni hagyjuk. (A haldarabokat közben néhányszor átforgatjuk.)

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk. A cukkinik végeit levágjuk, hosszában négyfelé vágjuk, lobogó, sós vízben puhára fõzzük, majd leszûrjük, és villával áttörjük.

A burgonyakockákat a cukkini fõzõvizébe dobjuk, ezeket is puhára fõzzük, majd leszûrjük, és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a borsot, a szerecsendiót, ha szükséges, megsózzuk, és robotgép segítségével kevés meleg tejet hozzácsorgatva krémesre keverjük. A végén elkeverjük benne a villával áttört cukkinit is.

A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, papírvékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyõben felhevítjük a vajat és a szezámolajat, hozzáadjuk a fokhagymát, valamint a gyömbért, és amikor pirulni kezdenek, bõrös oldalukkal lefelé belehelyezzük a pácolt lazacszeleteket is. Amikor a hal kb. kétharmadáig átsül, megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ezután kivesszük, melegen tartjuk. A serpenyõbe beleöntjük a maradék páclevet, besûrítjük.

A burgonyapürét tányérokra szedjük, ráhelyezzük a lazacszeleteket, meglocsoljuk a szósszal, meghintjük egy kevés sóval, és azonnal tálaljuk.


Folytats a blogon ... tarkabarka.cafeblog.hu/2014/06/10/ter...

sponsored links

Keres?s