Tepertõkrémes kifli

2014-02-02

sponsored links

tepertõkrémes kiflik.jpg

Hamis tepertõkrémes kifli. Az bizony, hamis. Nincs benne se szalonna, se víz, se tej, nem is vasbográcsban készül, ráadásul sokkal-sokkal gyorsabban kész, mint az igazi tepertõ! Ugyanolyan finom lila hagymával, sõt hasonlóan fincsi pogácsát, péksütemény-félét lehet készíteni vele. Kifliket töltöttem meg legutóbb ezzel a hamis tepertõkrémmel.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztõ
  • 3 dl meleg víz
  • 20 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
  • 40 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evõkanál olaj
  • 1 dkg só
  • hamis tepertõkrém

 

Elkészítés:

A kenyérsütõ üstjébe belemorzsoljuk az élesztõt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztõre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok sütöttek kenyeret, és legfeljebb sót adtak az élesztõhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítõ nélkül készítem a kenyeret.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztõ feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztõ a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elõvesszük a többi hozzávalót. Mikor feloldódott az élesztõ, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.

Beletesszük a kenyérsütõ gépbe és kiválasztjuk azt a programot, amely képes a dagasztásra, kelesztésre. Másfél óra múlva kész a pufók "gombócunk".

A tésztát kinyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk fel. A háromszögek közepét megkenjük hamis tepertõkrémmel a hosszabb végénél kezdjük el felcsavarni kifli formákba.

A felcsavart kifliket sütõpapíros tepsire fektetjük, pihentetjük az egészet kb. 20 percet. Sütés megkezdése elõtt vízzel megkenjük õket. Kb. 20 perc közepes lángon történõ sütés után ismét megkenjük vízzel. Még max. 10 percig sütjük és el is készültek a csinos és finom sós kiflik, amelyek vendégváró falatoknak, sós reggeliknek, útravaló finomságnak is alkalmasak, munkába, iskolába is csomagolhatunk belõle.

tepertõkrémes készülõ kifli.jpg

kifli tepertõkrémmel töltve.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/02/02/tepertokr...

sponsored links

Keres?s