Tepertyûs pogácsa

2017-01-18

sponsored links

Már nagyon kívántam ezeket a finom pogácsákat. Többször is vettem hozzá friss tepertyût, de mire észrevettem már nem volt belõle.
Most csak fél adaggal sütöttem, de így is több mint 50 darab lett .
Hozzávalók: 600 g finom liszt, 25 g friss élesztõ, 1 evk. cukor, 3 evk. olaj, 1 tojás, 1 kisk. só, 150 ml langyos tej, 200 ml ásványvíz.
Még: 200 g darált tepertyû, só, bors, 1 tojás a lekenéshez, tetszés szerint magvak: szezám, köménymag.
Felfuttatjuk az élesztõt: élesztõ, cukor, 150 ml langyos tej, 2 evk liszt. A lisztet a dagasztógépbe mérjük, hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztõt, majd a tojást amit  jól elkeverünk a sóval és az ásványvízzel. Rugalmas tésztát gyúrunk. 30 percet kelni hagyjuk.
Aztán deszkára borítjuk kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertyût, majd úgy mint ahogy a hájastésztával tettük: hajtogatjuk.
 Elõbb a magunk felöli oldalt hajtjuk rá a tepertyûre,  majd a szemköztit, azután a jobb oldalát a tetejére, a balt az aljára hajtjuk. 20 percet pihentetjük, aztán újra hajtogatunk. A tésztát megint 20 percet pihentetjük. Addig a tepsikbe sütõpapírt teszünk, a sütõt bemelegítjük, felverjük a tojást a tészta lekenéséhez, elõkészítjük a magokat.
Ha mindennel kész vagyunk, a tésztát másfél centire kinyújtjuk, éles késsel bevagdossuk, majd egy kisebb pogácsakiszúróval kis köröket szaggatunk ki. Mindegyiket lekenjük tojással, megszórjuk sóval meg örölt borssal és tetszés szerint magokkal.
Lassú tûznél szép aranybarnára sütjük. Melegen is, de hidegen is nagyon finom.


Folytats a blogon ... juciakonyhafonok.blogspot.com/2017/01...

sponsored links

Keres?s