Tejtermékek házilag

2014-01-31

sponsored links

Ilyen volt
 
Ilyen lett: gyümölcsjoghurt
 A házi tejnek párja nincs.  Kiválóan feldolgozható otthon, míg a bolti tejrõl ugyanez nem mondható el.



Bolti tej altatás után




Házi tej altatás után

   1. Aludttej. Nincs más tennivaló, mint meleg helyiségben egy edényben hagyni a tejet, télen a radiátor is megteszi. A  tetején összegyûlt fölet ugyanúgy fel lehet használni, mint a boltit. Ráadásul ez TÉNYLEG tejföl.
2. Túró. Ha túrót akarunk készíteni, akkor a tejet meg kell altatni, érdemes abba  lábosba önteni, amelyben majd megmelegítjük a tûzhelyen. Kezdõ koromban hõmérõt használtam, hogy a kívánt 40-42 fokos hõmérsékletet elérjem. Ma már csak belemártom az ujjamat, és tudom, hogy jó. Melegnek, de nem forrónak kell lennie. Utána le kell csepegtetni a savót, melyhez használhatunk tüllkendõ hiányában ritka szövésû konyharuhát is.





Felakaszthatjuk a masszát a fiunk box zsákja helyére a teraszon :), vagy egy rúdra köthetjük két konyhaszekrény elem közé. Ugyanolyan hatásos azonban, ha egy konyharuhával bélelt lyukacsos gyümölcsmosó tálat teszünk a mosogatóba, és beleöntjük a meleg aludttejet. Nyáron tegyük alá a nem lyukacsos részt, miután a savó nagy része lecsöpögött, és hideg helyen folytassuk a mûveletet tovább.






A savó nagyon finom, érdemes felfogni, és lehûtve meginni, de palacsinta is készülhet belõle. A túrót aztán változatosan dolgozhatjuk fel. Készülhet belõle kõrözött, krémtúró, és mindenféle egészséges finomság.
Kõrözött


3. Joghurt. Teljesen véletlenül fedeztem fel, hogyan készíthetjük otthon is.  Egy Tupperware edénybemutatón említette meg a hölgy, hogy a zöld kancsó melegen tart, ezért a tej joghurttá dermed benne. És tényleg. A hõfok ugyanaz, mint a túrónál, de elõbb fel kell forralni, és 40-42 fokra lehûteni. Kell hozzá egy doboz bolti joghurt is az elsõ kancsóhoz. Jól el kell keverni benne, és lazán rátenni a fedelét. Néhány óra alatt  kész., de hogyha hûvös a konyhánk, lehet, hogy több idõre van szükség.






 Utána a kész joghurtból tegyünk félre egy bögrével, fel lehet használni a további oltáshoz.
Gyümölcs és cukor hozzáadásával  a bolti joghurtnál sokkal finomabb csemegét kapunk. 




 4. Vaj. Nagyon könnyû elkészíteni  csak verni kell a tejszínt nem túl nagy fokozaton, amíg vaj és folyékony író nem lesz belõle. Ez a köpülés.
 5. Sajt. Ezt még nem próbáltam,de receptem már van és ettem is ilyet. 3 liter házi tejbõl készül, melyet felforralunk és azonnal hozzáadunk 3 evõkanál sót és fél dl 10%-os ecetet. Ettõl "összekap". Utána tüllzacskókban kell lecsepegtetni. Adhatunk hozzá különbözõ fûszereket, paprikát, lila-és fokhagymát, diót stb. Ez nem egy szokványos sajtrecept, mert eredetileg oltót használnak, de így is nagyon finom különösen ha lehetõség van arra, hogy felfüstöljék. Indiában készítik így a sajtot, és paneernek hívják. 


Továbbgondolás: Isten országába csak megtérés, újjászületés által lehet bejutni.  Vagyis ha megvallom a bûneimet, és életemet tudatosan Isten uralma alá rendelem. Ez által az ember beleszületik Isten családjába, lelki csecsemõ lesz. Szüksége van táplálékra, hogy növekedjen a hitben. Olvasnia kell Isten Igéjét, a Bibliát, ezt nevezik hamisítatlan tejnek (1. Péter 2.2). A két aludttejes  kancsó mutatja a különbséget az igazi, és a felhígított tej között. Hígítják az evangéliumokat is. Vagy csak a kegyetlen, ítélkezõ Istenrõl hallunk manapság, vagy, és ez a gyakoribb, egy jóságos öregapóról, aki elnézõ, aki elsímítja a stiklijeinket, akit nem kell nagyon komolyan venni: "Isten megbocsát, ez a dolga." Egyik sem igaz. Isten szeretõ, mennyei Atya, aki mindenkit vár a mennyországba, de a bejutás nem automatikus. Hit által lehetséges csak. "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy Õ létezik, és megjutalmazza azokat, akik Õt keresik." (Zsidókhoz írt levél 11.6)
Bõvebben itt lehet olvasni a témáról: http://anyacska.hu/anyasag.php?id=content_igehelyek

Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2014/01/tejter...

sponsored links

Keres?s