Tejszínes-õszibarackos csirkemell

2014-08-09

sponsored links












Egyszer már akartam barackos csirkét sütni, de más készült helyette. Általában ilyenkor sosem kerül sor a mellõzött ételre, de tegnap, amikor megláttam, hogy Apa milyen gyönyörû barackokat hozott fel a kertbõl, eldöntöttem, hogy mégis kipróbálom. Õ oltotta a fánkat, ezért vannak ilyen hatalmas, fehér húsú barackjaink. Túlzottan büszke vagyok, ha ezt mondom, de mindenki a sajátjára büszke: ilyen finomat máshol még nem ettem.
Amikor megkérdeztem, hogy csináljak-e ilyet, az volt a válasz, hogy csak most jöttem haza, pihenjek. Hát én így pihentem. :) Már régen fõzet valami újat.
Korábban már készítettem barackos rakott csirkemellet, mennyei lett, ezért nem gondoltam errõl sem, hogy rossz lesz, de kicsit tartottam tõle, hogy a fokhagymát nem a legragyogóbb ötlet beletenni. Végül csak két gerezdet használtam fel, és lágy, enyhén barackos, tejszínes ízt kaptam, igazán kellemes. Na persze látványnak sem utolsó, és Mama, az elsõ kóstoló meg is dicsérte! Ez nagy szó, mert általában furán néz a kezeim közül kikerülõ fogásokra. :)

Hozzávalók 7 személyre:
  • 1 csirkemell filé (14 szelet)
  • 7 db õszibarack (elõkészítve 1100 g - 99 g CH)
  • 2 gerezd fokhagyma (6 g - 1,18 g CH)
  • ételízesítõ
  • bors
  • olíva olaj
  • 200-300 ml fõzõtejszín
  • 150 g reszelt trappista

A csirkemellet kisebb, lehetõleg egyforma szeletekre vágjuk, majd ételízesítõvel, borssal és az áttört fokhagymával befûszerezzük, és elõsütjük. Én ezt mindig a sütõben csinálom, hogy ne kelljen olyan sok olajat használnom, és így nem is piszkolok be annyi edényt. Egy tepsit kibélelek sütõpapírral, meglocsolom pár csepp olajjal, és ráfektetem a hússzeleteket. Õket is meglocsolom egy kicsit, és kevés margarint kockázok rájuk. (Persze akinek kényelmesebb, vagy nem kell annyira figyelnie arra, mit hogyan készít, nyugodtan maradjon a serpenyõnél.) Elõször fólia alatt sütöm, majd kb. 25 perc után (ez attól függ, hogy vagyok, milyen sütõt használok) leveszem a fóliát. Megfordítom a húsokat, és agy is sülnek pár percig. (Ha nincs idõnk, vagy kedvünk egy bonyolultabb ételt készíteni, már ez is tökéletesen megteszi, esetleg használjunk hozzá valamilyen különlegesebb fûszerezést.)
Amíg a húsok sülnek, a barackokat pár percre forró vízbe tesszük, hogy könnyen meghámozhassuk õket. (Érdemesebb magvaváló, keményebb barackokat választani.) Ha egy kicsit kihûltek, kettévágjuk õket, és kivesszük a magjukat.
Ha elkészült a hús, mindegyik szeletre fektetünk egy fél barackot. Meglocsoljuk tejszínnel, reszelt sajttal megszórjuk, és kb. 15 percre visszatesszük a sütõbe. Nem kell rápirítani a sajtot, az is elég, ha éppen csak ráolvad.
Rizzsel, sült burgonyával tálaljuk.


Az étel összesen 100,18 g CH-t tartalmaz, tehát adagonként 14,31 g-ot.

Megjegyzések:
  1. Nem szükséges friss barackot használni, de ha szezonja van, érdemes azzal elkészíteni, mellesleg én még nem találtam diabetikus befõttet, konzervet.
  2. A tejszín elhagyható, anélkül is nagyon finom, de mivel mi nagyon szeretjük, csak akkor maradna ki, ha véletlenül nem lenne itthon és zárva lenne az összes bolt.


Folytats a blogon ... pcovalisfinoman.blogspot.com/2014/08/...

sponsored links

Keres?s