Tejszínes karamellkrém vaniliás borban fött birskompóttal

2012-02-26

sponsored links

Lapult még 3 birs a kamrában, az üvegek tetején. Gyorsan észbekaptam, hogy ideje lenne valamit kezdeni velük, mert nyakunkon a tavasz és a végén még rám romlanak. A hámozásnál és darabolásnál kiderült, hogy sokkal könnyebb megbírkózni a kemény birsekkel, ha már egy kicsit szottyadtabbak. Mindíg ez a legnehezebb ? legalábbis számomra ? megküzdeni a birssel. De most ezzel is hamar végeztem és gyorsan összedobtam a deszertet. Reméltem, hogy összhangban lesz a karamell és birs de, hogy ennyire harmonizáljanak az ízek nem is gondoltam. Járjatok utána!

 

_MG_6163

 

100 g cukor

300 ml tej

1 t.k. zselatinpor

250 g tejszín

3 birs

1 vaniliarúd

2 e.k. sürü körtelé

1 fahéjrúd

100 ml fehérbor

1-2 e.k. cukor

 

_MG_6169 

A birseket meghámoztam, magházukat kivágtam és feldaraboltam. Lábasba tettem a bor, a körtelé, a cukor, a fahéj és vanilia (kikapart magjai és a rúd) társaságában és jó 30 percig föztem. Lehet kicsit tovább is fözni, ha valaki nagyon puhán szereti. Teljesen kihütöttem.

A cukrot egy lábasban karamellizáltam. Kimértem a tejet és kimért mennyiségböl elvettem 3 evökanálnyit, amiben elkevrtem a zselatinport. A maradék tejet óvatosan a karamellre öntöttem, addig föztem, míg a cukor teljesen fel nem olvadt benne. Lehúztam a tüzröl és langyosra hütöttem. Hozzákevertem a zselatint és kb. 2 percig föztem. Teljesen kihütöttem, hütöbe tettem kb. 30 percre és közben habverövel többször átkevertem. A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan összeforgattam a karamellel. Poharakba kanalaztam és tetejére került a közben kihült birskompót. Nem volt ideje a hütöben még kicsit pihenni, mert percek alatt elfogyott.

 

_MG_6171



Folytats a blogon ... https://ancsika1.wordpress.com/2012/0...

sponsored links

Keres?s