Tejszínes joghurtkrém meggyzselével

2014-06-17

sponsored links

Az a jó az elfelejtett és közzé nem tett bejegyzésekben, hogy amikor épp nem jön az ihlet, csalhatok vele. Valamikor 2 hete csináltam vacsi utánra desszertet, nulla koncepcióval. A végén egészen jó kis pohárkrém lett belõle. Gyorsan le is írtam másnap a receptet, aztán bedarált a napirend, este meg úgy ott felejtettem, mint eb a? egyszer az egyik hiperben a pénztárnál a teljes, teli, már kifizetett tartalmú bevásárlószatyrot. Azután csak álltam bambán és zavartan, amikor be akartam pakolni az autóba a cuccokat, de a gyereken kívül más nem volt a bevásárlókocsiban.

Nem vagyok jó a zselatin használatában, általában rossz a viszonyunk, de ezt most pont eltaláltam. Ismételni nem biztos, hogy tudnám. ;)

tejszines_joghurtos_hab_meggyzselevel



Hozzávalók (3 ? 4 kis pohárhoz):

a krémhez:

4 púpozott ek. natúr joghurt lecsöpögtetve

1 dl hideg tejszín

1 vanília rúd kikapart magjai

nyírfacukor vagy méz ízlés szerint (én 3 ek. mézet használtam)

fél citrom leve (kicsi citrom volt)

csipet só

a meggyzseléhez:

1 nagy marék kimagozott meggy

a kikapart vanília rúd

5 citromfûlevél

fél dl bodzaszörp (elhagyható)

1 dl víz

3 ? 4 ek. nyírfacukor (méz is jó)

2 csapott tk. porzselatin

a tetejére:

pirított mandulaszeletek

A natúr joghurtot gézbe tettem és egy kisebb lábas felé kötve (fakanál nyelére) hagytam lecsöpögni. Néhány óra alatt sûrûbb lesz, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk csepegni.

Kikapartam a vaníliarúd magjait. A szeletelt mandulát száraz serpenyõben világos aranybarnára pirítottam.

A meggyet megmostam, kimagoztam, majd egy lábasba tettem a citromfûvel, a vanília rúddal, a bodzaszörppel, a vízzel és a nyírfacukorral. Felforraltam, majd takarékon hagytam rotyogni, amíg kicsit besûrûsödött. Nagyjából 5 perc után sziruposodni kezdett. Ha kell, adhatunk még hozzá cukrot vagy mézet. Hagytam, hogy langyosra hûljön, majd botmixerrel simára turmixoltam. Ekkor hozzákevertem a porzselatint, majd folyamatos kevergetés mellett újra felforraltam. Elzártam a lábas alatt a tüzet, hagytam kissé kihûlni a meggyes zselét, majd kis poharak aljába adagoltam. Félretettem.

Közben elkészítettem a tejszínes joghurtkrémet. A lecsepegtetett joghurtot egy keverõtálba tettem, belekapartam a vaníliamagokat, hozzáöntöttem a mézet és a citromlevet, és egy kézi habverõvel simára kevertem. A hideg tejszínt elektromos kézi habverõvel kemény habbá vertem, majd 2 részletben óvatosan, lassú, nagy mozdulatokkal a joghurthoz kevertem. Eddigre a meggyes zselé is kihûlt annyira, hogy rákanalaztam a krémet. A tetejét megszórtam a pirított mandulával.

Variálhatunk is, ha a meggyzselét a tejszínes joghurthoz keverjük, vagy csak egy sima, sûrû meggyszószt készítünk, amit belekeverhetünk a habba, de rétegezhetjük is, vagy a hab tetejére csurgathatjuk. Ebben az esetben kimarad a zselatin para, de a végeredmény így is tuti.

A facebook-on itt találhattok meg.

tejszines_joghurtos_hab_meggyzselevel (4)

tejszines_joghurtos_hab_meggyzselevel (3)




Innen is szemezgethettek




cideres_porehagymas_tejszines_csirke
Cideres póréhagymás tejszínes csirke


gyomberes rozmaringos tejszines csirkemell (1)
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)


tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (20)
Tejszínes fûszeres paradicsomleves



Epres joghurtkrém




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/06/17/tej...

sponsored links

Keres?s