Tejszínes fûszeres paradicsomleves

2014-05-07

sponsored links

Megpróbáltam reprodukálni a paradicsomlevest, amit Maki fõzött nekünk a késelés óra végén. Ahhoz bamba voltam, hogy megkérdezzem tõle, pontosan hogyan készítette, na meg ugye az ujjaimra figyeltem. Utána meg el voltam foglalva azzal, hogy vedeljem a levest, mert eléggé jó volt. Szóval, rögtönzés volt, és megérzésbõl fõztem. Ez a paradicsomleves úgy jó, ahogy van. Tejszín, oregánó, bazsalikom. Isteni!

Elõkészítés: 5 perc

Fõzési idõ: 10 ? 15 perc

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (2)



Hozzávalók (4 fõre):

10 közepes szem paradicsom

2 gerezd fokhagyma

1 ek. oregánó (frissel vagy szárított)

1 ek. bazsalikom (frissel vagy szárított)

só, frissen tekert bors

5 dl zöldségalaplé (vagy víz)

1 ? 1,5 dl tejszín (nem fõzõ!)

1 ? 2 ek. cukor (nyírfát használtam)

3 ek. olívaolaj

friss rozskenyér

A paradicsomokat meghámoztam, most késsel, gyakorolni akartam a tanultakat. :) Egyébként a leforrázás is tökéletes, amikor lobogó, forró vízbe tesszük a paradicsomot egy pillanatra, majd hideg vízbe tesszük, és hámozzuk. A meghámozott paradicsomokat félbevágtam, kivágtam a szemüket, majd felkockáztam õket. A fokhagymákat megpucoltam, megroppantottam, a paradicsommal együtt félretettem.

Egy közepes, de magasabb falú lábast felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, a lángot pedig közepesre mérsékeltem alatta. Beleszórtam az oregánót, amit elõtte a tenyereim között kissé megmorzsolgattam. Kb. 1 percig kevergetve kicsit átpirítottam. Vigyázni kell, nagyon könnyen megéghet. Ekkor rádobtam a fokhagymákat, és 1 percig, kevergetve kicsit pároltam, csak amíg elindult az illata. Ezután a lábasba öntöttem a felkockázott paradicsomot, sóztam, borsoztam, majd fõzni kezdtem. Amikor már bõ levet eresztett, megszórtam cukorral és felöntöttem a lével. Felforraltam, azután takarékra vettem a lángot és pár percig hagytam csendesen gyöngyözni.

Botmixerrel krémesre turmixoltam. Megkóstoltam és kevés sóval, borssal, még egy kicsi cukorral kiegyenlítettem az ízeket. Vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd megszórtam a bazsalikommal. Alaposan elkevertem.

Friss kenyérrel ettük.

A facebook-on itt találtok meg.

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (7)

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (20)


Innen is szemezgethettek




gyomberes rozmaringos tejszines csirkemell (1)
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)


oreganos paradicsomkremleves (1024x683)
Analfabéta paradicsomleves


sult padlizsanos kuszkusz6
Sült padlizsános, fûszeres kuszkusz


fuszeres fokhagymakremleves
Fûszeres fokhagymakrémleves




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/05/07/tej...

sponsored links

Keres?s