Tejkrémes torta a 24. SAD-ra

2014-05-07

sponsored links


A SAD  24. fordulójának Dina világa a háziasszony.
SAD 24. kiírás
Dina nagyon ötletes dolgot talált ki, tetszett az ötlet, melynek a következõ a lényege:
Tilos bármilyen cukrász eszköz használata.
Így személy szerint kislányom új gyurma torta készítõ eszközeit hívtam segítségül, illetve a dédnagymamámtól örökölt csipketerítõt, melyet a porcukros díszítéséhez eszközöltem.
A virág egy kis egyszerû rózsácska lett, melyeket simán poharakkal szúrtam ki fondantból minden faksznit mellõzve. :)

Hozzávalók:
fehér lap:
3 tojás
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütõpor

barna lap:
3 tojás
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütõpor
2 csapott ek. kakaó

Krém:
7 dl tej
15-18 dkg cukor( ki milyen édesen szereti)
3 ek. liszt+ 1 ek. keményítõ,  mert biztosra mentem
20 dkg margarin

Továbbá: 
Fondant
a recept, amit használok, persze ehhez a pár virághoz keveset használunk el belõle 
Hozzávalók:
Fondant:
kb 1 kg átszitált porcukor
2 ek. méz
1 ek margarin
1 ek zselatin
4-6 ek. víz
Elkészítés:
A zselatint vízben feloldjuk, gõz felett, beletesszük a margarint és a mézet, 
majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, 
a kellõ állag eléréséig. 
Vízzel lágyítható ill.,  ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelõ állagot,
 nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, pihentetjük.
Tippek:  Hûtõben 2 hónapig eláll. 
Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.
Használat elõtt mikróban picit melegíthetõ a fondant.
 Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.
Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.
A torta hûtõben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hûtõbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!
Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthetõ és ismételt porcukrozással matthitható.

Plasztikcsoki:
10 dkg étcsoki
2 ek. méz
1 csapott tk. keményítõ

tetejére:
10 g tortabevonó (ét)
0.5 dl olaj
és a tetejére kevés porcukor


Elkészítés:
A fondant-ot elkészültjük és pihenni hagyjuk.
A plasztik csokihoz gõz fölött megolvasztjuk a csokit, melyhez az elõzõleg kikevert mézes keményítõt is hozzáadjuk.
Átkeverjük és el is zárhatjuk.
Sütõpapírra téve hûlni hagyjuk.
...itt még nem túl bizalomgerjesztõ állapotában.
ne ijedjünk meg az esetlegesen egyben maradt keményítõdaraboktól, gyúrás közben eldolgozható!

Amikor kihûlt jól átdolgozzuk, addig gyúrjuk, míg az össze zsír nem távozik belõle.
nem ígérem, hogy ez rövid ideig tart. Rendes és kitartó izommunkát igényel.
Amikor kész rózsákat egyéb díszeket készíthetünk belõle. 
(Szobahõmérsékleten tároljuk folpackba csomagolva)
A plasztikcsokiból kis  díszeket készítettem gyurma formába nyomkodva, illetve a torta alját szegélyeztem vele egy whiskys üveg tetejének segítségével.
A lapokhoz a hozzávalókat összekeverjük és egyenként kisütjük,lehetõleg a fehérrel kezdve.
Rácson kihûtjük.
A krémhez, kevés tejben csomómentesre keverjük a cukrot a liszttel és a keményítõvel, 
(ha kell át is szûrjük)
A többi tejhez öntve sûrûre fõzzük és  diónyi margarinnal elkeverve kihûtjük.
Amikor a krém már nagyjából kihûlt hozzádolgozzuk a margarint.
A barna lapot tortatálra helyezzük. 
Papírcsíkokat szoktam vágni a torta alá,  melyeket félig a torta alá csúsztatok körbe, 
hogy ne kenjem össze a krémmel a felületet, majd a végén óvatosan kihúzom, 
na ez most véletlenül kimaradt :P
A krémmel átkenjük a torta tetejét és körbe az oldalát.
Ráhelyezzük a fehér lapot és ezt is átkenjük,  ill. átsimítjuk kiigazítva immáron a két lap
 oldalát a kettõt összehozva.
Az étcsokit megolvasztjuk gõz fölött, hozzákeverjük az olajat, majd a torta tetejét bevonjuk, itt-ott hagyva, hogy a csoki lefusson az oldalán, majd hagyjuk az egészet megdermedni.
Egy csipketerítõt a már megszilárdult csokira helyezünk és meghintjük szitán keresztül porcukorral, majd -ééés, figyelem  ez két emberes feladat- , leemeljük a csipkét egy mozdulattal.
A korábban elkésztet fondant és plasztikrózsákkal, díszekkel tovább fokozzuk a torta hangulatát! ;)
 A fondant rózsákhoz, 3- 4 pohárral kiszaggatott kört egymásra helyezünk hogy kissé
fedésbe legyenek és egyszerûen felcsavarjuk.

Megigazítjuk, a felesleget alulról levágjuk.
Plasztik csoki golyócskát teszünk a  közepére :)





                                                         

Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/05/te...

sponsored links

Keres?s