Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

2014-08-18

sponsored links

Vásárlás közben, a kicsi fiam kiszúrta, hogy lehet kapni kenyérlángost és mondta, hogy õ úgy szeretne olyat enni. Aztán, hosszas alkudozásba kezdtünk, hogy ne  vegyünk,  mert sütök én neki otthon, és ráadásul olyat, amilyet csak szeretne.

Végül, sikerült rávennem, hogy válassza inkább az enyémet, de ragaszkodott hozzá, hogy legyen rajta sok szalonna és tejföl, mert azt nagyon szereti.

A kenyérlángos olyan lett, amilyet akart, én pedig nagyon meg lettem dicsérve, ami nála nagy szó, ugyanis rettentõen válogatós. Annak pedig, kifejezetten örültem, hogy a lila hagymát is, szó nélkül megette.

A tésztához a lepénykenyér receptjét használtam.

Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

Hozzávalók egy nagy tepsihez:

1 evõkanál napraforgó olaj

2 dl langyos víz

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

5 dkg világos rozsliszt

25 dkg sima liszt

3 g száraz élesztõ vagy 1 dkg friss

Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

a tetejére:

10 dkg (bükkfán)füstölt szalonna

10 dkg húsos szalonna pl. kolozsvári, vagy bacon

3-4 evõkanál tejföl

1 közepes fej lila hagyma

3-5 dkg füstölt sajt

1 duci gerezd fokhagyma

só, bors



Elkészítés:

A szalonnákat külön-külön felcsíkozzuk, vagy kockázzuk és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a darabokat a zsírból és lecsepegtetjük.

A kenyérsütõgép üstjébe a következõ sorrendben behelyeztem a hozzávalókat: az olajat, vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztõt, majd dagasztó programon összedolgoztattam a tésztát.

Ha nincs kenyérsütõgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztõt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielõtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Közben a sütõt elõmelegítjük 220 fokra.



Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

A tésztát normál tepsi méretûre kinyújtjuk és ráhelyezzük a sütõpapírral bélelt tepsire.

A tetejére egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelõn lereszelünk és hozzákeverjük a tejfölhöz, kissé megsózzuk, borsozzuk és ezzel lekenjük a tésztát. Elosztjuk rajta a kétféle sült szalonnát, majd a félbevágott és felszeletelt lila hagymát és egy kevés füstölt sajtot.

Betesszük az elõmelegített sütõbe és 220 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük, majd miután kivettük a sütõbõl rácsra téve hagyjuk hûlni.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Burgonyalángos
Burgonyalángos


Lángos
Lángos egyszerûen


Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel (extra puha)


Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából
Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából


Fehér kenyér
Egyszerû, házi kenyér




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/08/18/...

sponsored links

Keres?s