Tejfölös-szalonnás galette

2014-06-10

sponsored links

Egy olyan sós lepényt hozok Nektek, melynek a tésztája nagyon jó állagú és egy jó fél óra múlva már ehetõ is. Alig szükséges hozzá pár dolog, mégis 3-4 ember jól lakik vele - a feltét pedig ízlés szerint változhat (vagy aszerint, ami a hûtõben található). Hétköznapi gyors vacsorának nagyon jó ötlet, bár mi az ilyesmit a szombat délutánokon szoktuk nagyon szeretni, amikor is az egész nap a takarítással, mosással, fûnyírással, udvarrendezéssel telik és nincs idõ nagy sütés-fõzés bonyolításához - viszont mindig nagyon megéhezünk a  nagy munkában és gyorsan valami finomat szeretnénk enni. :)




Hozzávalók a tésztához: 
- 25 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- 1,5 dl natúr joghurt

+ 1 felvert tojás a kenéshez

A feltéthez:
- 3dl tejföl
- 3 szál újhagyma
- 15 dkg szalonna (nálam most császárszalonna, de bacon is lehet)
- só, õrölt bors ízlés szerint


   



Elkészítés:
1. A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a joghurtot és gyúrjuk össze a tésztát. (bár nekem össze szokott állni a tészta, de ha nem állna össze, adjunk hozzá pici hideg vizet)
Gombóccá formázzuk és fóliába csomagolva tegyük a hûtõbe 20 percre.
2. Addig elkészítjük a feltétet: az újhagymát megtisztítjuk/megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát vékony darabokra szeleteljük.
3. A tésztát négy, azonos méretû kerek lappá nyújtjuk, sütõpapíros tepsire helyezzük õket. Mindegyiket megkenjük a tejföllel (a széleket 2 cm szélességben hagyjuk ki), szórjuk rá egyenletesen a felkarikázott újhagymát és a szalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
4. A tészta széleit körben visszahajtjuk/felhajtjuk, itt-ott egy picit össze is csíphetjük és a felvert tojással lekenjük.
5. Elõmelegített 200 fokos légkeveréses sütõben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idõ tájékoztató jellegû, a sütõtõl függõen eltérhet)

A pöttyös kerámia termékek megtalálhatók és megvásárolhatók az alábbi linken:
www.gabriellawebaruhaza.hu 
   

Jó étvágyat!

Forrás: Nõk lapja konyha 2013. november  

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/06/tejfolo...

sponsored links

Keres?s