Tejfölös csalánkrémleves tojásmetélttel.

2014-05-15

sponsored links




Nagyon barátságtalan, esõ napra ébredtünk, és ilyenkor nincs is jobb egy forró krémleves kanalazgatásánál. Oké, tudom a krémleves hallatán senkinek nem a csalánleves jelenik meg elsõre (sõt még sokadjára sem) a szemei elõtt. Pedig állítom, aki nem tudja, hogy mibõl is készült ez a krémleves, jó étvággyal kanalazná így ebédtájban. Fõzés közben a csalán a csípõsségét elveszti, és a póréhagymával, krumplival, fûszerekkel összefõzve, majd tejföllel ízesítve, egy finom krémlevest kapunk. Levesbetétnek én tojásmetéltet készítettem, mely nagyon jól illett a leveshez.






Hozzávalók:

1 csokor zsenge csalán
1 kisebb póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db krumpli
õrölt fehér bors
szerecsendió
2 db zöldségleveskocka
2-3 ek olaj
2 dl tejföl
1 l víz






A csalán leveleket csipkedjük le a száráról, majd mossuk meg, és csepegtessük le. (lehetõleg kesztyûben végezzük el, mert különben a csalán összecsípi a kezünket)

A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a krumplit pucoljuk meg és vágjuk kisebb kockákra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát és pároljuk üvegesre. Amikor már üveges a hagyma adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a krumplit is. Keverjük alaposan össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, és öntsük fel a vízzel.

Ezután forraljuk fel, majd a hõfokot mérsékelve, addig fõzzük még a krumpli megpuhul. Ekkor vegyük le a tûzrõl, és adjuk hozzá a tejfölt, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tûzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de fõzni már nem kell.

Ameddig a leves fõl, készítsük el a tojásmetéltet.

Egy tojást üssünk bele egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, és villával verjük fel alaposan. Ezután egy palacsintasütõbe forrósítsunk fel egy teáskanál olajat, öntsük bele a felvert tojást, majd süssük mindkét oldalát szép pirosra. 
Hagyjuk langyosra hûlni, majd csavarjuk, és ízlés szerint szeleteljük fel.(én két tojásból készítettem, és külön sütöttem meg mindegyiket)

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd adjuk hozzá a tojásmetéltet és úgy kínáljuk.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/05/t...

sponsored links

Keres?s