Tejfölös-burgonyás pogi baconnel (extra puha)

2014-07-24

sponsored links

Tegnap készültek ezek az extra puha, isteni finom, burgonyás pogik pirított bacon darabokkal. Teljesen véletlenül került bele a bacon, ugyanis eredetileg, egy sima burgonyás pogácsát akartam sütni, mivel volt a hûtõben egy kis maradék tört burgonya és el akartam használni. Be is dagasztottam a tésztát, amikor jött a kisfiam, hogy õ szalonnás tojást szeretne enni. Mivel eszembe juttatta a szalonnát, így került a pogiba is. Persze, Õ is kapott közben szalonnás tojást :)

Nagyon jól sikerült, puha és ízletes lett, viszont nem lett zsíros, mivel alapból csak egy kevés olajat tettem bele, a bacont is lecsepegtettem. Régebben volt egy tejfölös pogácsa receptem, amit rendszeresen készítettem, de abba sok zsiradék kellett és az volt a baja, hogy frissen isteni finom volt, viszont ha kihûlt és állt egy kicsit rettentõen keményé vált. Már egy ideje nem is sütöm. Helyette inkább ilyen burgonya alapú pogácsákat készítek, mert ezek még másnap is olyan puhák, mintha frissen sültek volna.

Tejfölös-burgonyás pogi baconnelTejfölös-burgonyás pogi baconnel

Hozzávalók:

10 dkg húsos bacon

25 dkg fõtt áttört burgonya

45 dkg sima liszt

15 dkg tejföl

1,5 dl langyos víz

2 kiskanál só

1 kiskanál cukor

1 tasak száraz élesztõ vagy 2,5 dkg friss

0,5 dl napraforgó olaj

a tetejére:

1 db tojássárgája

köménymag, szezámmag, nagy szemû só

magkeverék

Elkészítés:

A sós vízben, héjában megfõzött burgonyát, miután meghûlt, meghámozzuk és összetörjük.

A bacont apró kockára vágjuk, serpenyõben pirosra sütjük, majd szûrõkanállal kivesszük a zsírból és félretesszük.

A kenyérsütõgép üstjébe a következõ sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: Elõször az olajat, majd a fõtt, áttört burgonyát, tejfölt, langyos vizet, sót,

cukrot, lisztet és a tetejére pedig az élesztõt.



 Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel

Ha nincs kenyérsütõgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztõt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielõtt

hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.

Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni.

Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk rajta a sült bacon kockákat.

A két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek, majd alulról felhajtjuk és felülrõl pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni.

Még egyszer megismételjük ugyan így a hajtogatást, majd egy centi magasra nyújtjuk, a tetejét a pogácsa szaggatóval kissé bevagdossuk, majd kiszaggatjuk.

Sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy tojássárgájával és ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, magkeverékkel, szezámmal, nagy szemû sóval. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielõtt a sütõbe tesszük. Elõmelegített sütõben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt szép, aranyszínûre sütjük.



Tejfölös-burgonyás pogi baconnelTejfölös-burgonyás pogi baconnel

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Burgonyás pogácsa libazsírral
Burgonyás pogácsa libazsírral


kész
Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal


Kacsamell, balzsamecetes áfonyamártással, burgonyafánkkal
Kacsamell, balzsamecetes áfonyamártással, burgonyafánkkal


DSCN9485 (1024x576)
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással


Puha, vajas kifli
Puha, vajas kifli




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/07/24/...

sponsored links

Keres?s