Tejfölös-burgonyás pogi baconnel (extra puha)
sponsored links
Tegnap készültek ezek az extra puha, isteni finom, burgonyás pogik pirított bacon darabokkal. Teljesen véletlenül került bele a bacon, ugyanis eredetileg, egy sima burgonyás pogácsát akartam sütni, mivel volt a hûtõben egy kis maradék tört burgonya és el akartam használni. Be is dagasztottam a tésztát, amikor jött a kisfiam, hogy õ szalonnás tojást szeretne enni. Mivel eszembe juttatta a szalonnát, így került a pogiba is. Persze, Õ is kapott közben szalonnás tojást
Nagyon jól sikerült, puha és ízletes lett, viszont nem lett zsíros, mivel alapból csak egy kevés olajat tettem bele, a bacont is lecsepegtettem. Régebben volt egy tejfölös pogácsa receptem, amit rendszeresen készítettem, de abba sok zsiradék kellett és az volt a baja, hogy frissen isteni finom volt, viszont ha kihûlt és állt egy kicsit rettentõen keményé vált. Már egy ideje nem is sütöm. Helyette inkább ilyen burgonya alapú pogácsákat készítek, mert ezek még másnap is olyan puhák, mintha frissen sültek volna.
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Hozzávalók:
10 dkg húsos bacon
25 dkg fõtt áttört burgonya
45 dkg sima liszt
15 dkg tejföl
1,5 dl langyos víz
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 tasak száraz élesztõ vagy 2,5 dkg friss
0,5 dl napraforgó olaj
a tetejére:
1 db tojássárgája
köménymag, szezámmag, nagy szemû só
magkeverék
Elkészítés:
A sós vízben, héjában megfõzött burgonyát, miután meghûlt, meghámozzuk és összetörjük.
A bacont apró kockára vágjuk, serpenyõben pirosra sütjük, majd szûrõkanállal kivesszük a zsírból és félretesszük.
A kenyérsütõgép üstjébe a következõ sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: Elõször az olajat, majd a fõtt, áttört burgonyát, tejfölt, langyos vizet, sót,
cukrot, lisztet és a tetejére pedig az élesztõt.
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Ha nincs kenyérsütõgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztõt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielõtt
hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni.
Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk rajta a sült bacon kockákat.
A két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek, majd alulról felhajtjuk és felülrõl pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni.
Még egyszer megismételjük ugyan így a hajtogatást, majd egy centi magasra nyújtjuk, a tetejét a pogácsa szaggatóval kissé bevagdossuk, majd kiszaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy tojássárgájával és ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, magkeverékkel, szezámmal, nagy szemû sóval. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielõtt a sütõbe tesszük. Elõmelegített sütõben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt szép, aranyszínûre sütjük.
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Burgonyás pogácsa libazsírral
Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal
Kacsamell, balzsamecetes áfonyamártással, burgonyafánkkal
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
Puha, vajas kifli
Nagyon jól sikerült, puha és ízletes lett, viszont nem lett zsíros, mivel alapból csak egy kevés olajat tettem bele, a bacont is lecsepegtettem. Régebben volt egy tejfölös pogácsa receptem, amit rendszeresen készítettem, de abba sok zsiradék kellett és az volt a baja, hogy frissen isteni finom volt, viszont ha kihûlt és állt egy kicsit rettentõen keményé vált. Már egy ideje nem is sütöm. Helyette inkább ilyen burgonya alapú pogácsákat készítek, mert ezek még másnap is olyan puhák, mintha frissen sültek volna.
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Hozzávalók:
10 dkg húsos bacon
25 dkg fõtt áttört burgonya
45 dkg sima liszt
15 dkg tejföl
1,5 dl langyos víz
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 tasak száraz élesztõ vagy 2,5 dkg friss
0,5 dl napraforgó olaj
a tetejére:
1 db tojássárgája
köménymag, szezámmag, nagy szemû só
magkeverék
Elkészítés:
A sós vízben, héjában megfõzött burgonyát, miután meghûlt, meghámozzuk és összetörjük.
A bacont apró kockára vágjuk, serpenyõben pirosra sütjük, majd szûrõkanállal kivesszük a zsírból és félretesszük.
A kenyérsütõgép üstjébe a következõ sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: Elõször az olajat, majd a fõtt, áttört burgonyát, tejfölt, langyos vizet, sót,
cukrot, lisztet és a tetejére pedig az élesztõt.
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Ha nincs kenyérsütõgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztõt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielõtt
hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni.
Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk rajta a sült bacon kockákat.
A két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek, majd alulról felhajtjuk és felülrõl pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni.
Még egyszer megismételjük ugyan így a hajtogatást, majd egy centi magasra nyújtjuk, a tetejét a pogácsa szaggatóval kissé bevagdossuk, majd kiszaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy tojássárgájával és ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, magkeverékkel, szezámmal, nagy szemû sóval. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielõtt a sütõbe tesszük. Elõmelegített sütõben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt szép, aranyszínûre sütjük.
Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Burgonyás pogácsa libazsírral
Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal
Kacsamell, balzsamecetes áfonyamártással, burgonyafánkkal
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
Puha, vajas kifli