Tejf?l?s h?sgomb?c leves - Ciorb? de peri?oare cu sm?nt?n?

2023-12-15

sponsored links

Hozz?val?k 4 szemelyre: 2-3 s?rgar?pa, 1 petrezselyemgy?k?r, 1 szelet zeller, 1 nagyobb hagyma, 25 dkg dar?lt h?s,  1 kisebb toj?s, olaj, s?, bors, 1,5 dl tejf?l, 1 csapott ev?kan?l liszt, petrezselyemz?ld, citroml? ?s cs?p?spaprika a t?lal?shoz.

Elk?sz?t?se:  A hagym?t apr?ra v?gjuk, olajon megdinsztelj?k, majd fel?t kiszedj?k. 1 s?rgar?p?t lereszel?nk, az ed?nyben maradt hagym?hoz adjuk ?s egy?tt tov?bb dinsztelj?k, m?g a hagym?s alapnak sz?p s?rga sz?ne lesz, majd hozz?adjuk a karik?kra vagy kock?kra v?gott gy?k?rz?lds?geket. Fel?ntj?k  2 liter v?zzel, megs?zzuk ?s k?zepes l?ngon f?zz?k. K?zben a dar?lt h?st ?sszekeverj?k a f?lretett hagym?val meg a toj?ssal, s?zzuk, borsozzuk, ?sszedolgozzuk, majd di?nyi gomb?cokat form?zunk ?s a levesbe tessz?k. Mikor a gomb?cok megf?ttek a lisztet a tejf?llel kikavarjuk, forr? l?vel h?kiegyenl?tj?k, majd a leveshez adjuk ?s 2-3 percig alig gy?ngy?zve f?zz?k. A v?g?n r?sz?rjuk az apr?ra v?gott petrezselyemz?ldet ?s kev?s citroml?vel savany?tjuk. Cs?p?s paprik?val t?laljuk.   


Ciorb? de peri?oare cu sm?nt?n?                  4  pers /  55 min

Ingrediente:  3 morcovi, 1 r?d?cin? de p?trunjel, 1 felie de ?elin?, 1 ceap? mare, 250 g carne tocat?, 1 ou mic, ulei, sare, piper, 150 ml sm?nt?n?, 1 lingur? ras? de f?in?, p?trunjel verde, zeam? de l?m?ie ?i ardei iute pentru servire.

Prepararea: Ceapa se toac? m?runt, se c?le?te ?n ulei, apoi se scoate jum?tate ?i se pune deoparte. Un morcov se d? pe r?z?toare, se adaug? la ceapa r?mas? ?n oal?, se c?lesc ?mpreun? p?n? ce amestecul cap?t? o culoare frumoas? aurie, apoi se adaug? r?d?cinoasele t?iate felii sau cubule?e. Se toarn? 2 litri de ap? peste ele, se adaug? sare ?i se fierb la foc mediu. ?ntre timp, carnea tocat? se amestec? cu ceapa c?lit? pus? deoparte ?i oul, se condimenteaz? cu sare ?i piper, se amestec?, apoi se formeaz? peri?oare mici ?i se adaug? ?n zeam?. C?nd peri?oarele sunt fierte, se amestec? f?ina cu sm?nt?na, se adaug? pu?in? zeam? fierbinte, dup? care se adaug? totul ?n ciorb? ?i se fierbe la foc mic timp de 2-3 minute. La final, se presar? p?trunjelul tocat fin ?i se acre?te dup? gust cu zeam? de l?m?ie. Se serve?te cu ardei iute.

 


Folytats a blogon ... https://www.aledakonyhaja.hu/2023/12/...

sponsored links

Keres?s