Tejes-vajas kifli vadkovásszal

2014-03-07

sponsored links







Bevallom, nem kellett sok kenyeret megsütnöm ahhoz, hogy Zsófi, az én ügyes vadélesztõm olyan hamar megerõsödjön, mert már a 4. kenyér olyan volt, mintha ?rendes? kovásszal készült volna. Nem tudom hogy lehet, de vagy a lakásunk levegõje tartalmaz szupererõs élesztõgombákat, vagy én becézgettem és etettem Zsófit olyan szorgalmasan, hogy megtáltosodott. Alighogy kisült az a kenyér, ami már pont olyan volt, mint amilyennek lennie kell, egybõl elkezdtem másféle kelt tésztákon agyalni. Gyakorlatilag most már bármit megvalósíthatok, így víz helyett tejjel vagy joghurttal is dolgozhatok, jöhetnek a kiflik, zsömlék, kalácsok. :) A tészta se ragad már, gyakorlatilag pont olyan könnyen formázható, mint ahogyan korábban megszoktam az élesztõs tészták kapcsán. Annyira örülök, mert még mindig hihetetlennek és csodálatosnak tartom, hogy a megszokott élesztõ nélkül is asztalra kerülhet a kenyér vagy egyéb péksütemény. Nagyszerû kaland napról-napra, hétrõl-hétre megtapasztalni, hogy mire képes a liszt és a víz/tej keveréke.
Ez a kifli is olyan finom lett, hogy legszívesebben bepusziltuk volna az összeset, és valamiért azt gondolom róla, hogy ettõl biztos nem hízunk. :D Oké, ez nyilván nem így van, de tuti, hogy élesztõ nélkül egészségesebb kelt tésztákat viszünk be a szervezetünkbe.







Tésztához:
10 dkg aktív vadélesztõ + 1 dl víz + 10 dkg kenyérliszt
45 dkg finomliszt
1 ek teljes kiõrlésû búzaliszt
2 ek cukor
1 csapott ek só
2,3 dl tej
5 dkg vaj

Tojásmázhoz
1 kis tojás
1 ek tej

elkészítés:

Az elõkészületekhez a befõttes üvegben lévõ vadkovászt megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel, és hagyjuk, hogy felfusson.

  1. Egy kelesztõtálba kiöntünk a kovászból 10 dkg-nyit és ezt is megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel, majd letakarva, meleg helyen hagyjuk, hogy megbuborékosodjon.
  2. Ekkor rászórjuk a liszteket, a cukrot és a sót, és a meleg tejben felolvasztott vajjal együtt lágy tésztává dagasztjuk.
  3. A tál alját kilisztezzük, beletesszük a tésztát és letakarva, meleg helyen 10 percet pihentetjük, majd újra megdagasztjuk és letakarva hagyjuk 1 órát.
  4. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és meghajtogatjuk fentrõl le, lentrõl fel, ill. jobbról és balról is, és letakarva pihentetjük 1 órát.
  5. Ismét hajtogatjuk és megint pihentetjük 1 órán át, majd megint hajtogatás és 1 óra pihentetés következik.
  6. Ekkor enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé kihúzogatjuk a tésztát, majd kinyújtjuk úgy, hogy mindenhol kb. ujjnyi vastag és 45x30 cm-es téglalap alakú legyen.
  7. Háromszögekre vágjuk, a háromszögek alapját középen 1 cm hosszan bevágjuk, és ahogy a kiflit szokás, feltekerjük és meghajlítjuk. (Ha kör alakúra nyújtjuk és az így kapott cikkeket feltekerjük, akkor tapasztalatom szerint más formájú lesz a kifli, azaz nem croissant-hoz hasonló, mint most az enyém, hanem hagyományos kifliformájú.)
  8. Sütõpapírral bélelt sütõlemezre helyezzük és letakarva 1 óra alatt megkelesztjük. A sütõt közben elõmelegítjük és az aljába egy kis tálka vizet teszünk.
  9. Ha a kiflik megkeltek, tetejüket megkenjük a tojásmázzal és pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihûlni.

sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 25 perc

Tipp:
Ha a vadélesztõnk elég erõs, mint például az én Zsófim, akkor az 1 órás kelesztési idõket 30 percre is lerövidíthetjük, ha pl. téli idõszakban konvektorra tesszük a kelesztõtálat. Ilyenkor tegyünk alá egy kistányért is, hogy ne közvetlenül érintkezzen a felfelé áramló meleg levegõvel! Fontos, hogy mindig takarjuk is be, különben kiszárad a tészta.















Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/03/tejes...

sponsored links

Keres?s