Tejes-vajas kifli

2014-02-27

sponsored links

A férjem egyik este kifejtette, hogy minden álma, hogy tejes kifli várja, amikor hazaér a munkából. Én épp akkoriban olvasgattam Limaránál egy nagyon érdekes technikát, nevezetesen azt, hogy megfõzi az adott, már megkelt péksütit, mielõtt a sütõbe tolná, hát gondoltam, ki is próbálom rögtön a tejes kifliken. A receptje nagyon egyszerû (majdnem a Limara-féle vajas kifli receptje), gyakorlatilag a házi kenyérsütõs kenyér hozzávalóiból készült, annyi eltéréssel, hogy víz helyett tej a folyadék, és vajat használtam zsiradékként (a kenyérbe olajat szoktam tenni).
A kiflik megfõzése simán ment, és a végeredmény is nagyon finom lett, viszont mikor este a friss kifli-illatot megérezvén nem derült fel a férjem arca úgy, ahogy egy álom megvalósulásakor illene, akkor jött a hideg zuhany: õ nem is erre gondolt.... (még azóta sem tudom, mire gondolt pontosan, de feltételezem, elõbb-utóbb fény derül arra is :)) A kifliket mindenesetre megettük. :) 


Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt
3 dl zsíros tej
10 dkg teavaj
2 evõkanál cukor
1 zacskó szárított élesztõ (7 g)
egy teáskanál só

A kenyérsütõ gépbe beleöntjük a szobahõmérsékletû tejet, rá a lisztet, és a 4 sarkába az élesztõt, mellé a cukrot, aztán a sót és a szintén szobahõmérsékletû, felkockázott vajat. Elindítunk egy dagasztás programot, és a vége elõtt 20 perccel leállítjuk (mikor a tészta már duplájára nõtt). Természetesen kenyérsütõ gép nélkül is összeállíthatjuk a tésztát könnyedén, és meleg helyen letakarva megkelesztjük. 
A tésztát 8-10 darabra szedjük, azokat egyesével ovális alakúra nyújtjuk, és feltekerjük. Meleg helyen még legalább fél óráig kelesztjük. 
Egy lábasban vizet forralunk, és a megkelt kifliket egyesével megfõzzük, oldalanként fél-fél percig. Sütõpapírral fedett tepsire tesszük õket, szépen sorban, hogy legyen köztük hely még picit növekedni. 200 fokra elõmelegített sütõben 16 percig sütjük.


Folytats a blogon ... greenbabypeach.blogspot.com/2014/02/t...

sponsored links

Keres?s