Tavaszváró

2017-02-18

sponsored links

Február még téli hónap, s a tél hideggel, zúzmarával, köddel, ónos szitálással jár, nem is berzenkedem a természet rendje ellen, de azért már nagyon jó lenne egy kis tavasz-illatot érezni a levegõben.
S hogy természet anyuska is tudja, hogy türelmetlenül várjuk, tavaszváró muffint sütöttem emlékeztetõül :-)


Tésztája a nekünk nagyon kedves csupacsoki muffin, most kevés darált dióval és ánizzsal bolondítottam. Tetejére fehér csokoládés mascarpone krém került, ezt egy kis csillámos, világoszöld ételfestékkel színeztem.
A kandírozott ibolya még tavalyi termés, annyi illatos, szépséges ibolya nõtt a kiskertben, hogy sokat tudtam kandírozni. Száradás után, jól záródó dobozban, a hûtõben sokáig eláll.

Ez az olvasztott csokoládéval kevert mascarpone krém az egyik családi kedvenc, nagyon finom, a mascarpone zsírossága ellenére könnyed krém. Jól lehet dolgozni vele - tortákhoz is használom tölteni vagy burkolni -, annyi a titka, hogy konyha-meleg mascarponehoz keverem a langyosra temperált csokoládét, különben kicsapódik.


Tavaszváró muffin

hozzávalók - 14 db

20 dkg liszt
8 dkg cukor
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg aprított  étcsoki
2 bõ ek darált dió
2 tojás
3 ek vaj, olvasztva
150 ml tej
2 tk sütõpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 mk ánizs

25 dkg mascarpone
10 dkg fehér csokoládé, olvasztva
csillámos zöld ételfesték
kandírozott ibolya


A mascarponet a konyhapultra teszem, hogy kicsit felmelegedjen.

A sütõt 170 fokra kapcsolom, a muffin sütõ mélyedéseit  kikenem kevéske vajjal vagy kifújom formaleválasztó sprayel (növényi alapú zsiradék, vajjal/olajjal kenegetés helyett).
A  vajat megolvasztom, hûtöm (folyékony legyen, de csak éppen langyos).
A száraz hozzávalókat keverõtálba mérem, összeforgatom.
Másik keverõtálba teszem az olvasztott vajat, hozzáütöm a két tojást, és beleöntöm a többi nedves hozzávalót, összekeverem.
A száraz anyagokat a nedves összetevõkhöz mérem, kézi habverõvel alaposan összeforgatom.

A tésztát elosztom a muffin forma mélyedéseiben - nekem kettõvel mindig több lesz, mint a tucatnyi -, majd 170 fokon - nem légkeveréssel! - 18-20 perc alatt készre sütöm.
Az illatos, csupa csoki muffinokat néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra állítom, hûlni teszem.
Amíg a sütik hûsölnek, vízfürdõn megolvasztom a fehét csoki felét, majd a vízfürdõrõl levéve hozzákeverem a többi csokoládét. Kevergetve langyosra hûtöm.
A mascarponet átkeverem, finoman hozzádolgozom az olvasztott fehér csokoládét. Inkább lassú mozdulatokkal keverem, hogy a csoki ne csapódjon ki.
A kihûlt muffinok tetejét, ha kell, levágom, hogy teljesen sík legyen, a megskalpolt muffinokat papírkapszlikba teszem.
A fehér csokoládés mascarpone krémet habzsákba teszem, amit elõtte csíkokban bekenek az ételfestékkel (ettõl lesz csíkos a kinyomott krém és nem egyöntetûen zöld), majd, kívülrõl befele irányuló körben, a papírkaszliban várakozó muffinok tetejére nyomom.
Utolsó lépés, hogy minden krémcsúcs tetejére egy-egy kandírozott ibolyát biggyesztek.

Voilá, kész a tavaszváró muffin :-)
Hallod, tavasz? :-)


Jó étvágyat !

Folytats a blogon ... www.garffyka.hu/2017/02/tavaszvaro.html

sponsored links

Keres?s