Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival

2014-05-08

sponsored links

Majdnem összepisiltem elsírtam magam attól, ahogyan Rozi az apró ujjaival próbálta kibontani a borsót, aztán meg azzal küzdött, hogy a kis genyó borsószemek elgurulnak. ?Jajj, Anya, elgurult. Na, nem baj, veszek elõ másikat a tokjából.? ;)

Isteni tavaszi zöldséglevest dobtunk össze mi ketten. Harsány is, meg krémes is, meg savanykás is. Más már nem is kellett nekünk. És legalább csappant valamennyit a felhalmozott zöldborsó és spárga készlet is.

Elõkészítés: kb. 15 perc (ha gyerekkel csináljuk, bruttó fél óra ;) )

Fõzési idõ: kb. 20 perc

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (2)



Hozzávalók (3 ? 4 fõre):

2 ek. olívaolaj + 1 ek. vaj

30 ? 35 dkg újkrumpli

2 szál zsenge, új sárgarépa

20 dkg friss zöldborsó

8 szál vékony zöld spárga

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

0,5 dl fehérborecet

kb. 1 liter víz

só, bors

1 csokor petrezselyemzöld

1 szál zsálya

1 ek. citromlé

1 ek. méz

1,5 dl tejszín

friss rozskenyér

Megmostam a zöld spárgát, a petrezselyemzöldet és a zsályát. Félretettem száradni. Megpucoltam a zöldségeket. Az újkrumplit egy durvább szivaccsal átdörzsöltem és félbevágtam. A sárgarépát meghámoztam és kb. 1 centis darabokra vágtam. A hagymát és a fokhagymát is megpucoltam. Finomra vágtam a zsályaleveleket. A zöld spárgát is feldaraboltam, kb. 1 centis darabokra. Rozival kifejtettük a zöldborsót. Ezen a ponton lett a 15 perces elõkészítésbõl közel fél óra. De jó móka volt. :)

A hagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát is finomra aprítottam. Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat és a beletettem a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a vöröshagymát, sóztam és közepes lángon pár perc alatt üvegesre pároltam. Rátettem a fokhagymát és kb. 1 percig pároltam. Hozzáadtam a sárgarépát, pár percig kevergetve kicsit sütöttem, majd beletettem az újkrumplit is. Így is pirítottam még pár percig. Rászórtam a zsálya 3/4-ét. Ráöntöttem a fehérborecetet és hagytam elfõni. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam. Közepes lángon felforraltam. Amíg a leves fõtt, felaprítottam a petrezselyemzöldet. Miután felforrt, beletettem a zöldborsót és hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét. Félig lefedve addig fõztem, amíg a zöldségek megpuhultak, de kicsit még roppanósak maradtak.

A tejszínhez adtam részletekben 1 merõkanálnyi levest, hogy ne csapódjon ki, majd a langyos tejszínt a leveshez csurgattam. 1 ek. citromlével és 1 ek. mézzel ízesítettem, hozzáadtam a maradék zsályát és kóstolás után még egy csipet sót.

Friss árpás rozsos kenyérrel ettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt.

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (3)

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (4)

ötlet: májusi Nõk Lapja Konyha Együnk háztájit rovat


Innen is szemezgethettek




grillezett_spargas_szendvics (17)
Grillezett spárgás szendvics kemény tojással és pácolt lilahagymával



Tepsis csirke almával


pacolt_sult_zoldseges_pilaf_friss_korianderrel_zold_citrommal (10)
Pácolt ? sült zöldséges piláf friss korianderrel és zöldcitrommal


sargaborsofozelek római komennyel1
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/05/08/tav...

sponsored links

Keres?s