Tavaszi tisztítókúra ? csak okosan!

2014-04-05

sponsored links

Hogy szerintem létezik e méregtelenítõ kúra? Határozottan állítom, hogy igen. A hozzávalók: túrabakancs, kényelmes ruhák, és magas hegyek.

IMG_k9222

Blog_tiszta5

IMG_9320

Pár éve reneszánszát élte a tisztítókúra láz. Szerintem minden egészséges életmóddal foglalkozó média erre buzdította olvasóit vagy nézõit. Olyan emlékeim vannak, hogy egy kúra többnyire arra épült, hogy egy alapanyagból étkezzünk viszonylag hosszú idõn keresztül. Például volt rizs kúra, bébiétel kúra, gyümölcskúra gyümölcsteával, tojás fõtt répával, nyers zöldségek napokon keresztül, és olvastam olyan elméletet is, hogy egy fogyókúra sokkal hatékonyabb, ha közvetlen elõtte túlestünk egy tisztítókúrán. Sõt aki komolyabban vette az kb. csak ihatott egész nap, ezt utóbbit hívták léböjt kúrának. Ezeknek a célja az volt, hogy minden méreganyag távozzon az ember szervezetébõl. És ez volt az a része, amitõl egy kicsit tartottam. Úgy tudtam elképzelni, hogy elindul a szervezetemben A Tisztítás egy iPad minivel vagy egy Samsug Note-tal (akkoriban még laptoppal) a kezében, és mindenkit igazoltat. Aki káros anyag, azt fenékbe billenti és mehet kifelé, aki hasznos anyag annak pedig megköszönte a közremûködést, és további sikeres együttmûködést kívánt. Nem értettem, hogy miért csak a rossz dolgok mennek ki, és ha azoknak fel is út, le is út, akkor mitõl maradnak benn a jók. Így mivel ciánt mégsem ettem, úgy gondoltam elvagyok komolyabb méregtelenítés nélkül. Aztán miért jó, hogy valamibõl sokat viszünk a szervezetünkbe, valamibõl pedig semmit se. Konkrétan vitamint se, vagy a vitamint kemikáliák formájában azaz pont abban a formában amit elvileg épp ki akarunk tisztítani, mert károsnak, sõt egyenesen méregnek ítéljük. Manapság részben még divat a méregtelenítés, ugyanakkor rengeteg kritika is éri, mondván megterheli a szervezetet, nem viszünk be elég tápanyagot, és igen, kisöprünk néhány dolgot, amit nem kéne. Sõt, sokan az egyre sûrûbben elõforduló ételek iránti intoleranciát is részben erre vezetik vissza.
Az elõszóból szerintem kiderült, hogy ha nem egy jó kis túráról van szó, akkor méregtelenítés tekintetében én a második, szkeptikusabb csapatba tartozom. Ugyanakkor itt a tavasz. Mindig vágyunk egy kis megújulásra, ami sok esetben abban ölt testet, hogy megjelenik egy új cucc a ruhásszekrényben, jobb esetben a megújulás ürügyén, rosszabb esetben, pedig azért mert már nem mutat rajtunk olyan elõnyösen az a régi darab, mint mikor megvettük. Szóval mégis kéne valami… ami egy kicsit tehermentesíti, a szervezetünket.
Annak idején mikor ajánlották, megvettem, de nem bûvölt el annyira Mireille Guiliano, A francia nõk nem híznak címû könyve, talán be se fejeztem az olvasását. Ami fura, mert alapvetõen egyet értek szemléletével. Röviden a lényege, hogy mindent lehet, ami nem adalékanyagokkal tele mûkaja, azaz nagyrészt természetes, jó minõségû, és mértékkel használjuk. Mikor hazajött ? bevallása szerint ? elhízva Amerikából akkor egy ismerõse ajánlotta neki a póréhagyma kúrát. Megfõzi a hagymát, egész nap a levét issza, és a natúr fõtt hagymát eszi, esetleg minimális sóval, olivaolajjal, mindössze két napig és a második este ehet egy kis halat vagy gyümölcsöt.
Aznap mikor kipróbáltam, nem reggeliztem semmit (mert nem volt itthon semmi), és a piacról hazaérve ettem gyümölcsöt, majd egy fotómodell levest, és késõbb ezt. Egy százas skálan az ízhatás egy kis jóindulattal, a hetedik egységet érte el, és délután mikor jöttem haza és megláttam egy kisgyerek által elhagyott (és a szülei által nem felszedett) fél szelet megrágott csokitorta szeletett a betonon heverni, majdnem rárepültem. Szóval ez se igazán nekem való, de valójában egészséges, kb. laktató, és mégis jobb a gyomornak, hogy valami fõtt étel kerül bele, így a végére megbarátkoztunk, szóval ez a recept lesz most a blogon.

Blog_tiszta4

De van még egy gond. A következõ dolog amit nem értek, ha fogyni akarunk akkor az ételeknek miért kell ilyen elképesztõen puritánoknak lennie. Mint pl. a diéták sztárja a párolt natúr csirkemell. Mit árthat egy kis rozmaring vagy egyéb fûszernövény, mit árt egy kis édesköménymag, aminek rengeteg pozitív élettani hatását mutatták ki, ahogy akár a gyömbérnek vagy a fahéjnak is.

Szóval minden tudományos alapot nélkülözve, én így gondolom a saját kúrámat.

A ?tisztítókúra? alatt, amirõl azt gondolom le kell mondani egy hétig.
? Elhagyom a kenyérféléket. Nem azért mert rossznak találom, hanem mert tényleg hizlal. Egyébként is keveset eszem, így menni fog.
? Nem eszem húst, vagy csak nagyon keveset. Ami csak technikailag macerás, hisz itthon kevés vega hely van, de mivel amúgy is kevés húst eszem, nem nagy lemondás.
? Elmaradnak a sütikék és a csokikák. Bár nem eszem napi több darabot, de mégis, ez egy drasztikus, erõt próbáló lemondás lesz.
? Elhagyom a cukros teát, kávét, nincsenek üdítõk, zacskós cuccok, tészták, félkész kaják. Mondjuk ezeket többnyire, amúgy is az üzletek polcain hagyom, sõt némelyiket még sose ettem.

És amire szerintem hangsúlyt kell fektetni az alatt a hét alatt:
? Fõ méregtelenítésként el kéne menni egy nagyot lihegni 1200m, de legalább 300m fölé. 1000 méter fölött egy jó kis túra még az ember lelkét is kitisztítja.
? Megtartom a szokásos gyümölcsök, natúr joghurt, müzli reggelimet.
? Olyan teát iszom, amit kedvelek cukor nélkül. Ez jelenleg a Hongkonból importált zöld teám.
? Nasinak gyümölcsöt, házi üdítõt iszom, vagy aszalt gyümölcsöt. Igen, ebben van cukor, de ennyitõl azért nem rettegek. Eszem magvakat, amiben igen, van olaj, de szerintem egy kevéske kell is. Ez nem pótolja az édességet, de csak kibírom?
? Ebédnek a receptben írt hagyma valamilyen kombinációval fog jönni. (Ld. lenn) vagy egy normál könnyû ebéd lesz.
? Vacsinak, pedig egy finom saláta, vagy ha egy könnyebb ebédet ettem, akkor a fõtt hagyma valamelyik változata jön vacsira.

blog_tiszta2

Hozzávalók az alaprecepthez:
? 1kg póréhagyma
? víz

Elkészítés:

1. lépés
A pórét megtisztítjuk, és nagy darabokra vágjuk, kb. 4 -5 centis csíkokra. Beletesszük a lábosba.

2. lépés
Felöntjük a hagymát annyi vízzel, ami kicsit több mint ami ellepné. Ez kb. 1,3l víz. Felforraljuk, majd fedõ nélkül kb. 20 percet gyöngyöztessük.

3. lépés
Ha kész a leves, leszûrjük a hagymát és a levet külön tálban megtartjuk.

4. lépés
A kész hagymát tároljuk hûtõben, és melegítve együk, szerintem így finomabb. Ha a levet nem akarjuk inni, akkor miután szobahõmérsékletûre hûlt, tegyük mûanyag dobozokba, ragasszunk rá egy a tartalmára utaló cédulát, és tegyük mélyhûtõbe. Jól jöhet késõbb zöldség alaplé gyanánt.

Fontos tudni:

? Az eredeti kúra szerint a levet kell inni egész nap, és ha megéhezünk, fél csésze hagymát lehet enni. Ezt maximum két napig csinálhatjuk, nem tovább, nem egy hétig, és a második nap végén egy kevés halat vagy gyümölcsöt ehetünk.
? Praktikus ha nem várjuk meg az étkezéssel még korog a gyomrunk, ha már kicsit éhesek vagyunk, együnk, különben egy kínzás az egész.
? Szerintem fontos, hogy ezt a kúrát akkor csináljuk mikor semmi bajunk nincs. Nem vagyunk megfázva, nem vagyunk betegek, ha azok voltunk, akkor tegnapnál régebben épültünk fel, nem menstruálunk, és nem borítanak ki az örökké változó fronthatások, stb..
? Nem mondom, hogy másfél csésze a napi adag, de ha igazán fogyni szeretnénk, akkor nem ehetünk alkalmanként egy púpozott nagytányérral. Kb. egy kisebb müzlis tálnyit lehet enni, egy kis kiegészítõvel. Alább az ötletek, mivel.

Blog_tiszta1

Ötletek, az ízesítésre:
Mivel jómagam nem indulok akkora túlsúlyról, hogy az már az egészségemet is veszélyeztetné, én könnyített, ízesített verzióim valahogy így néznek ki.

Alapnak kezdjünk szûk egy csésze hagymával, egy kis sóval, frissen õrölt borssal és egy bõ evõkanál olivaolajjal. És néhány ötlet amivel lehet kombinálni, ízesíteni:

  • Egy paradicsom, és kb. 6 levél medvehagyma apróra vágva, ahogy most ettem.
  • Medvehagyma helyett használhatunk bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet, friss koriandert, vagy ezek kombinációit.
  • Tehetünk a salátához retket.
  • Paradicsom helyett, használhatunk egy kis uborkát, vagy pirított cukkinit, fokhagymával, esetleg paprikát, vagy egyéb zöldséget.
  • Mozsárban összetörünk egy kiskanál édesköménymagot és koriandermagot, és megszórjuk a hagymát.
  • A levet dúsíthatjuk répával, vagy vörös illetve lila hagymával.
  • Adhatunk fõtt répát az ételhez és fûszerezhetjük.
  • Az olaj mellé nyomhatunk egy gerezd fokhagymát, és petrezselyemmel, paradicsommal díszíthetjük.
  • Nagyon finom, ha egy gerezd áttört fokhagymához egy kis darabka friss gyömbért reszelünk, ezt keverjük az olajhoz és korianderrel szórjuk meg az ételt.
  • Tehetünk rá egy tükörtojást, vagy fõtt tojást ehetünk mellé, esetleg kis sovány sonkával.
  • Rukolával, és egy fél mozzarella sajttal is finom.
  • Kombinálhatjuk még citromlével, és körtével.
  • Adhatunk hozzá spárgás, medvehagymás vagy bármilyen pestot.
  • Lehet fõzni a hagymát brokkolival, és a fõzõvízbe egy csapott evõkanálnyi frissen õrölt édesköménymagot és koriandermagot lehet fõzni.
  • Levesnek is lehet készíteni.

IMG_8986

IMG_8919

IMG_9218 IMG_9061 IMG_9363

IMG_9209

IMG_8862

IMG_k8921

IMG_8987

IMG_9315 IMG_k8873 IMG_k8929 IMG_k9138 IMG_k9150 IMG_k9277

Blog_tiszta3


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/04/05/...

sponsored links

Keres?s