T?r?s-tejf?l?s almatorta (cukorbetegeknek)

2023-11-11

sponsored links

 


Az ?sz bek?sz?nt?vel minden nap megeszek egy alm?t, de s?tem?nybe, kr?mekbe is sz?vesen haszn?lom fel. ?r?k kedvenc n?lunk pl. az alm?s pite, melyet diabetikus v?ltozatban is s?t?ttem m?r, (receptje erre a linkre kattintva tal?lhat?) de szeretem pl. a szint?n cukormentes pudingos-alm?st is (receptje erre a linkre kattintva tal?lhat?). ?gy azt?n amikor szembe j?tt velem a "t?r?s-tejf?l?s almatorta" receptje a neten, r?gt?n eld?nt?ttem hogy megs?t?m a cukormentes v?ltozat?t. A torta elk?sz?lt, ?s alig v?rtam hogy megk?stolhassam.... nem csal?dtam, mert nagyon finom. A t?szta oml?s, a t?r?s-tejf?l?s t?ltel?k a lekv?rral lekent s?lt alm?val pedig nagyon finom.

 


T?szta hozz?val?i 24 cm-es tortaform?hoz:

15 dkg teljes ki?rl?s? liszt

5 dkg finomliszt

10 dkg vaj (hideg)

8 dkg eritrit

1 db toj?s (nagy)

1 tk s?t?por (p?pozott)

csipet  s?


A k?tf?le lisztet, a s?t?port, ?s a s?t keverj?k ?ssze, majd adjuk hozz? a felkock?zott hideg vajat ?s kezdj?k el ?sszemorzsolni.

Amikor m?r kezd morzsal?kos lenni, keverj?k hozz? az eritritet, majd adjuk hozz? az eg?sz toj?st, ?s gyors mozdultakkal gy?rjuk ?ssze a t?szt?t.

Ezut?n egy s?t?pap?ron ny?jtsuk ki akkor?ra, hogy amikor a form?ba beletessz?k, legal?bb 2 cm magas pereme legyen, majd a s?t?pap?rral egy?tt helyezz?k bele a tortaform?ba, ?s tegy?k be a h?t?be ameddig elk?sz?l a t?ltel?k.



T?ltel?k hozz?val?i:

25 dkg t?r?

4 dl tejf?l

20 dkg eritrit

1 tk van?liaaroma

2 db toj?s (nagy)

3 dkg ?tkez?si kem?ny?t? (glut?nmentes)

5 dl tej

1 cs van?li?s pudingpor

2-3 db alma

1/2 citrom leve

1-2 ek diabetikus s?rgabaracklekv?r a leken?shez


Az alm?t h?mozzuk meg, t?vol?tsuk el a magh?zat, majd ?zl?s szerint szeletelj?k fel. Ezut?n facsarjuk r? a citromlevet, forgassuk ?ssze, hogy felhaszn?l?sig ne barnuljon meg.

A pudingport ?s 5 dkg eritritet keverj?k sim?ra egy kev?s tejjel, majd ?nts?k hozz? a marad?k meleg tejhez, ?s kevergetve kb. egy perc alatt f?zz?k s?r?re. Ezut?n h?ts?k ki teljesen.(k?zben t?bbsz?r keverj?k ?t)

A kever?t?lba tegy?k bele a t?r?t, a tejf?lt, a marad?k eritritet, a van?liaarom?t, az eg?sz toj?sokat ?s keverj?k alaposan ?ssze, majd keverj?k hozz? az ?tkez?si kem?ny?t?t is. (?n a t?r?t el?tte vill?val kicsit ?sszet?rtem.) ?zl?s szerint t?bb ?des?t?t is adhatunk hozz?.

Ezut?n k?t r?szletben adjuk hozz? az el?z?leg s?r?re f?z?tt, majd kih?t?tt pudingot, ?s szint?n keverj?k alaposan ?ssze.

Vegy?k ki a h?t?b?l a tortaform?t, majd egyenletesen kanalazzuk a t?szt?ra a t?ltel?ket.

Ezut?n a t?ltel?kre rakjuk r? a felszeletelt almacikkeket.

Helyezz?k be el?meleg?tett s?t?be, majd 180 fokon, 60 perc alatt s?ss?k k?szre a tort?t. Amennyiben az alma elkezdene nagyon pirulni, helyezz?nk r? egy s?t?pap?rt ?s ?gy s?ss?k tov?bb. (?n l?gkever?sn?l 170 fokon, 60 percig s?t?ttem, ?s nem kellett s?t?s k?zben letakarni.)

 


A s?rgabaracklekv?rt meleg?ts?k meg, majd a s?t?b?l kivett, forr? torta tetej?t kenj?k meg a lekv?rral.

Ezut?n a tortaform?ban hagyjuk kih?lni, majd vegy?k ki a form?b?l, helyezz?k tortat?lra ?s tegy?k be a h?t?be p?r ?r?ra, vagy eg?sz ?jszak?ra hogy a t?ltel?k teljesen megdermedjen, ?s az ?zek j?l ?ssze?rjenek. (?n amikor langyosra h?lt, lecsatoltam a tortaform?t, ?s az alj?n hagytam teljesen kih?lni.)

 


T?lal?s el?tt ?zl?s szerint szeletelj?k fel a tort?t, majd ?gy k?n?ljuk. A t?szta oml?s, a tejf?l?s-t?r?s t?ltel?k a lekv?rral lekent s?lt alm?val nagyon finom. ?zl?s szerint eritrit helyett m?s ?des?t?t is haszn?lhatunk hozz?.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2023/11/t...

sponsored links

Keres?s