T?lt?tt k?poszta-csiga -- Sarmale melci?ori

2023-12-06

sponsored links

Hozz?val?k25 dkg marhah?s, 25 dkg sert?s lapocka, 1 fej savany?tott k?poszta(fontos, hogy v?kony level? k?poszta legyen),  1 nagy hagyma,  10 dkg rizs, 3-4 ev?kan?l olaj,  s?, bors, 1 te?skan?l f?szerpaprika, 1 ev?kan?l paradicsomp?r?.


Elk?sz?t?se: A rizst megmossuk ?s lecs?p?gtetj?k. A hagym?t apr?ra v?gjuk, az olajon megdinsztelj?k, majd f?lreh?zzuk, r?sz?rjuk a f?szerpaprik?t ?s ?sszekeverj?k a rizzsel. A k?tf?le h?st ledar
?rjuk, hozz?adjuk a hagym?s rizst, ?zl?s szerint s?zzuk, borsozzuk ?s ?sszedolgozzuk. A k?poszta leveleit sz?tbontjuk, a sz?l?r?l lev?gunk egy kb 10 cm sz?les cs?kot, a hossz?s?ga k?r?lbel?l 20-22 cm legyen. Ha nem el?g hossz? a lev?l, k?t lev?lb?l ?sszerakjuk, hogy meglegyen a hossza. A t?ltel?kmassz?b?l ujjnyi 20 cm hossz? ?kolb?szk?t? sodrunk, a k?posztalev?l sz?l?re tessz?k, betekerj?k, majd csiga form?ba csavarjuk. A megmaradt k?poszt?t apr?ra v?gjuk, egy nagyobb tepsibe sz?rjuk, majd egym?s mell? szorosan r?fektetj?k a k?poszta ?csig?kat? ?s r?kenj?k a kev?s v?zzel elkevert paradicsomp?r?t. Fel?ntj?k annyi v?zzel, hogy ne lepje el teljesen, befedj?k aluf?li?val ?s 180 fokon, 50-60 percig s?tj?k(k?zben ellen?rizz?k, nehogy elf?j?n teljesen a leve). Tejf?llel t?laljuk. 

Sarmale melci?ori

Ingrediente: 250 g carne de vit?, 250 g spat? de porc, 1 varz? murat? cu foi sub?iri, 1 ceap? mare, 100 g orez, 3-4 linguri de ulei, sare, piper, 1 linguri?? boia de ardei dulce, 1 lingur? past? de tomate.

Prepararea: Se spal? orezul ?i se las? s? se scurg?. Ceapa m?run?it? se c?le?te ?n ulei, se ia deoparte, se adaug? boiaua de ardei dulce ?i se amestec? cu orezul. Carnea se d? prin ma?ina de tocat, se adaug? orezul cu ceap?, se asezoneaz? cu sare ?i piper dup? gust ?i se amestec? bine. Se scot frunzele de pe c?p???n?, se taie din partea sub?ire cca 10 cm, f??ia s? aib? cca 10 pe 20-22 cm(dac? nu iese dintr-o frunz?, se folosesc dou? frunze pentru a ob?ine lungimea dorit?).  Pe o parte a f??iei de varz? se pune un sul sub?ire din compozi?ia de carne, se ruleaz? ?i se d? forma de melci?or. Se umplu astfel toate frunzele, varza r?mas? se toac? m?runt ?i se pune ?ntr-o tav? termorezistent?, peste care se a?az? sarmalele melci?ori str?ns unul l?ng? altul. Se ung cu pasta de tomate diluat? cu pu?in? ap? ?i se toarn? ap?, c?t s? nu le acopere de tot. Se acoper? cu capacul vasului sau cu folie de aluminiu ?i se introduce ?n cuptor la 180 de grade, timp de 50-60 de minute (se verific? periodic nivelul apei din tav?). Se servesc cu sm?nt?n?.



 


Folytats a blogon ... https://www.aledakonyhaja.hu/2023/12/...

sponsored links

Keres?s