Túró gombóc Juli suli módra

2010-10-17

sponsored links



A kilencvenes években volt Kudlik Julinak egy mûsora, a Juli suli, amit legalább annyira szerettem, mint a Deltát. Ez kezdõ háziasszonyoknak szólt, a tévé képernyõjén keresztül próbálta megtanítani õket a fõzés, sütés, kézimunka és háztartás csínjára bínjára. Azt hiszem megelõzte a korát a mûsor és Stahl Judit meg a hasonló típusú fõzõshowk csak õutána következhetnek a gasztro mûsorok történetében. Mondom, én rajongtam érte és sok epizódot fel is vettem videó kazettára, csak tudnám minek, mert úgyse néztem meg egyiket se mégegyszer. Igaz, volt benne reklám dögivel. Idõnként AMC edényben fõzött a szakács és gyakran az tubusos hagymakrémet preferálta az igazival szemben, de ha ezeket nem vesszük figyelembe, igenis tanulságos és jó kis mûsor kerekedett ki belõle. Könyv is készült a mûsorból, nekem mind a két kötet ott figyel a konyhában a szakácskönyves polcon. Van pár recept, ami bevált és nem is kerestem másikat helyette. Ilyen a túrógombóc is, amit fiatalasszonyként nagyon gyakran készítettem el. Úgy emlékszem egyetlen egyszer rontottam csak el, akkor valami miatt szétfõttek de nem estem pánikba, leszûrtem az egészet és újra gombócokat gyúrtam belõlük majd egy csinos tálba halmoztam õket egymás mellé és betoltam a sütõbe.



TÚRÓGOMBÓC

50 dkg túrót, 3 tojás sárgájával, 4 evõkanál búzadarával, csipet sóval összedolgozunk. Én szoktam beletenni egy zacskó vaníliás cukrot is. A tojások felvert habját is beleforgatom és egy ki s idõre hûtõbe teszem, hogy a dara megduzzadjon.

Ezalatt egy nagy lábasban enyhén sós vizet teszek fel. Amikor forr, egyenként beleteszem a pingponglabda nagyságúra formázott masszát. 15-20 percig fõzöm, amikor feljöttek a víz tetejére, még egy kicsit, aztán szûrõkanállal kiszedem õket és az olajban pirított zsemlemorzsában meghempergetem õket. Tálaláskor tejföllel meglocsolom és porcukorral meghintem.



Folytats a blogon ... rapidvacsi.blogspot.com/2010/10/turo-...

sponsored links

Keres?s