Sütés nélküli túrós áfonyatorta

2018-05-11

sponsored links




















Hozzávalók (19 cm-es formához)

---   A piskótaréteghez:
15 dkg babapiskóta
7,5 dkg vaj

---   A túrós réteghez:
10 dkg áfonya (a péphez)
2-3 evõkanál kristálycukor (vagy barnacukor)
pár csepp citromlé (vagy csipetnyi citromsav)
25 dkg krémes túró
12,5 dkg mascarpone
kb. 4 evõkanál porcukor (ízlés szerint)
2,5 dl tejszín
1 doboz (125g) áfonya
3,5 - 4  dkg Dr. Oetker zselatinfix (a csomagban 5 dkg van -®elatinový stu¾ovaè - za studena)

+ a díszítéshez
2,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
ízlés szerint porcukor
pár szem áfonya
keserû- és fehércsoki
pirított mandulalapocskák

Elõször az áfonyapépet készítettem el, hogy legyen ideje kihûlni. Az áfonyaszemeket (a péphez való 10 dkg) kettévágtam és egy lábaskába tettem, rászórtam 2-3 evõkanál barnacukrot (ízlés szerint, inkább kevesebbel kezdjük és ha még kell,lehet hozzáadni), csipetnyi citromsavat (nem volt itthon citrom) és kis lángon fõztem,míg szépen megpuhult az áfonya. Ekkor botmixerrel pépesítettem (nem baj ha kis darabkák maradnak benne). Hagytam kihûlni.
A babapiskótát késes aprítóban összeaprítottam. A vajat megolvasztottam, õsszekevertem a piskótamorzsával. Az állítható tortakarikát 19 cm átmérõjûre állítottam, majd egy sütõpapíros tálcára helyeztem. Enyhén belenyomkodtam az aljába a vajas piskótamorzsát,és betettem a hûtõbe.
Közben elkészítettem a túrós réteget.
A túrót, mascarponét, porcukrot kikevertem, hozzáadtam a kihûlt áfonyapépet. A tejszínt habbá vertem. A zselatinfixet a tasakon levõ utasítás szerint vízben feloldottam, és a túrós krémbe kevertem, majd óvatosan beleforgattam a felvert tejszínhabot is és végül a 125 g egészben hagyott áfonyaszemeket. A már megszilárdult piskótarétegre simítottam, majd visszatettem a hûtõbe (jó ha egy egész éjszakát hagyjuk dermedni).
Másnap  2,5 dl tejszínt a habfixálóval és ízlés szerint porcukorral habbá vertem. Vékonyan bekentem a torta tetejét tejszínhabbal, a maradékot nyomózsákba tettem és rózsákat nyomtam a torta tetejére. Áfonyaszemekkel és reszelt csokival díszítettem, oldalát pirított mandulalapocskákkal szórtam be.




Folytats a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2018/05/sutes...

sponsored links

Keres?s